Now Reading:
Održani tradicionalni 10. Dani jabuka u Desiniću – župan Kolar poručio: KZŽ je najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Održani tradicionalni 10. Dani jabuka u Desiniću – župan Kolar poručio: KZŽ je najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj

Tradicionalna manifestacija “Dani jabuka” u općini Desinić ovog je vikenda doživjela svoje 10 izdanje, a programu održanom u sklopu manifestacije prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Tom je prilikom pozdravivši sve okupljene pokraj rodne kuće Đure Prejca naglasio kako je Krapinsko – zagorska županija najjača kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj.

– Svi znamo da svatko od gostiju želi u destinaciji kušati nešto autohtono. Mi smo zaštitili zagorskog purana, zagorske mlince, zagorske štrukle i zagorski bagremov med, ali ne smijemo zaboraviti ni važnost našeg voća. Zato je izuzetno bitno da s ovim projektom nastavimo. Razgovarali smo o dodatnoj aktivnosti za sljedeću godinu, a to su ljudi koji će doći kako bi cijepili autohtone sorte i da pozovemo mlade ljude kako to raditi. To je mala umjetnost – poručio je župan Kolar te čestitao organizatorima na odličnoj manifestaciji koja raste iz godine u godinu.

Manifestaciji je prisustvovao i Mladen Fruk, ispred Ministarstva poljoprivrede.

– Ministarstvo nije zaboravilo važnost autohtonih nasada pa će u strateškom planu do 2027. biti moguće ostvariti nove potpore. U ovoj godini procjena berbe jabuka iznosi 57 do 60 tisuća tona što je, unatoč proljetnom mrazu, ali i tuči pa i suši, dobra brojka – poručio je Mladen Fruk ispred Ministarstva poljoprivrede.

U sklopu Dana jabuka u Desiniću je za posjetitelje organizirana bogata ponuda na jesenski ukrašenim štandovima, omogućene su degustacije različitih slastica i jabučnih proizvoda te su i izloženi radovi u digitalnom obliku i na štafelajima koji su pristigli na prvi likovno – literarni natječaj “Jabuka u mojoj obitelji“. U sklopu programe je također održano i proglašenje za najbolje radove, za najljepše uređen štand te za najbolji tradicionalni i moderni kolač od jabuke.

www.sjever.hr
17.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.