Now Reading:
Hoće li cijene dizela eksplodirati?! Mali distributeri na rubu propasti, najavljuju ustavne tužbe
Full Article 2 minutes read

Hoće li cijene dizela eksplodirati?! Mali distributeri na rubu propasti, najavljuju ustavne tužbe

Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, u ovom trenutku globalna cijena dizela izaziva glavobolje hrvatskoj vladi. Naime, uskoro istječu dva tjedna od posljednje Uredbe o maloprodajnoj cijeni goriva, a ovog bi tjedna trebala biti donesena nova, no još nije izvjesno hoće li ići u snažniju korekciju cijena ili će pratiti kretanje cijena i odluku donijeti naknadno.

Kako piše dnevnik.hr, zbog uloge i sveprisutnosti dizela u globalnoj industriji, on bi mogao biti novi razlog za glavobolju i dodatni rast cijena, a u ovom trenutku, kako zbog sankcija Rusiji, tako i zbog odluka država članica OPEC-a da smanje proizvodnju nafte, nema ga u dovoljnim količinama zbog čega njegova cijena strahovito raste. Za tonu dizela na europskom tržištu u rujnu se plaćalo dvadeset dolara, a prije svega nekoliko dana čak 160.

Međutim, zbog Vladinih mjera zamrzavanja cijena goriva, litra dizela u rujnu i listopadu plaćala se oko 12 kuna i 30 lipa, uz tjedne promjene cijene koji nisu bile veće od desetak lipa.

Vrtoglave cijene goriva i posljedice takvog stanja na tržištu u Dnevniku Nove TV komentirao Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

-Svjedoci smo da cijene na svjetskom tržištu rastu. U Hrvatskoj se nastoji nekakvim umjetnim metodama smanjivati tu cijenu. Međutim, Hrvati trebaju znati da ju netko plaća. Prošla je godina otkad se donose mjere, a mi mali distributeri to plaćamo iz svog džepa – rekao je Miljavac i dodao kako je njegova procjena da je distributerima nanesena šteta od preko milijardu i pol kuna.

Kako kaže, riječ je o najblažoj procjeni, a stvarne posljedice su vjerojatno i veće zbog čega su financijske mogućnosti malih distributera pri kraju.

-Ima tvrtki koje već zatvaraju ili planiraju zatvaranje, a neke su već blokirane. Nalazimo se u jako lošoj situaciji i budućnost velike većine malih distributera je neizvjesna – poručio je Miljavac te naglasio kako nemaju više drugih mogućnosti osim traženja pravne zaštite.

-U ponedjeljak podnosimo tužbu Ustavnom sudu i idemo u realizaciju naših zahtjeva pred mjerodavnim sudovima od kojih tražimo pravičnost i svoje dostojanstvo kao poduzetnici, zaštitu svojih kapitala i budućnost naših tvrtki – najavio je.

www.sjever.hr / dnevnik.hr
17.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.