Now Reading:
VEĆA SPREMNOST I OPERATIVNOST: Zahvaljujući novoj platformi zagrebačke žurne službe na terenu za samo 15 minuta
Full Article 2 minutes read

VEĆA SPREMNOST I OPERATIVNOST: Zahvaljujući novoj platformi zagrebačke žurne službe na terenu za samo 15 minuta

U Velikoj Gorici održana je završna konferencija EU projekta COMMAND d čiji je nositelj Zagrebačka županija s partnerima gradovima Podgoricom, Skopjem, Tiranom i Tuzlom.

COMMAND d je projekt pružanja potpore zapovjedno-operativnom centru u pripravnosti za katastrofe kojem je cilj povećati spremnost i omogućiti povezivanje svih sudionika putem IT platforme.

Ukupna vrijednost projekta je 458 tisuća eura. S 85 posto iznosa sufinancirala ga je Europska unija, dok je preostalih 15 posto osigurala Zagrebačka županija.

Korisnik nove IT Platforme u Zagrebačkoj županiji bit će županijski Stožer civilne zaštite koji će od sada moći brže odgovoriti na potencijalnu katastrofu ili nesreću. Novi sustav vrijeme reakcije županijskog stožera smanjit će s dosadašnjih dva sata na 15 minuta.

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite istaknuo je kako sustav civilne zaštite funkcionira na način da prevenira, educira i djeluje u trenutku kad se nesreća dogodi.

-Da bi u tim aktivnostima bili bolji, potreban je zapovjedni sustav kao što je COMMAND d, koji pomaže operativi da bolje i kvalitetnije prikuplja i prenosi informacije te da analitički donosi odluke – rekao je Trut.

-Veličina prostora Zagrebačke županije, velika fluktuacija prometa, kao i mjesta potencijalnih opasnosti obvezuju nas da kontinuirano unapređujemo čitav sustav civilne zaštite jer su dobra i kvalitetna organizacija pola obavljenog posla – rekao je zamjenik zagrebačkog župana Damir Tomljenović.

Funkcionalnosti IT platforme predstavio je Luka Rudelić.

-Riječ je o velikoj bazi podataka koja je podržana kartografskim prikazom tako da u svakom trenutku znate gdje se što nalazi – rekao je Rudelić, dodavši kako se putem platforme može komunicirati uživo sa operativnim snagama te raditi simulacije.

-Jednim klikom možemo simulirati potres i odmah dobiti podatke koji je to obuhvat prostora koji je potencijalno ugrožen, koliko je ljudi i tvrtki tamo ugroženo, koje su najbliže snage koje mogu pomoći, ima li na tom području opasnih tvari, gdje je najbliže skladište i sl. – rekao je Rudelić.

Svaki od partnera u sklopu projekta dobio je platformu prilagođenu svom području, čiju će bazu dalje samostalno puniti te unutar nje implementirati nove module i programska rješenja.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu „Ulaganje u informatičke sustave civilne zaštite i krizno upravljanje“.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
16.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.