Now Reading:
Mislili ste da vas osobnu iskaznicu može tražiti samo policija? U krivu ste!
Full Article 2 minutes read

Mislili ste da vas osobnu iskaznicu može tražiti samo policija? U krivu ste!

Gotovo najvažniji dokument kojeg svi posjedujemo je osobna iskaznica, elektronička javna isprava kojom hrvatski državljanin dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Republici Hrvatskoj. Pa iako svi znamo da uvid u osobnu građane može tražiti policija, izgleda da oni nisu jedini koji imaju to pravo.

Naime, uz policiju, i komunalni redari imaju pravu tražiti od vas osobnu iskaznicu na uvid.

Kako navodi MUP, Zakonom o osobnoj iskaznici propisano je da su nositelji osobnih iskaznica dužni imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid osobama koje su na temelju posebnih propisa u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ovlaštene izvršiti uvid u osobnu iskaznicu radi utvrđivanja ili provjere identiteta nositelja osobne iskaznice.

Iz ove odredbe proizlazi i pravo komunalnih ili prometnih redara te kontrolora putnih karata u javnom prijevozu da, ako na temelju propisa obavljaju poslove iz svoje nadležnosti, od osoba zatraže na uvid osobne iskaznice.

– U provedbi nadzora, komunalni redar je ovlašten zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra i slično), na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi i od drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i slično) te obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora – naveli su iz Grada, prenosi Večernji list.

Ako građani odbiju dati osobnu iskaznicu, komunalni redari tada, kako dodaju iz Grada, mogu zatražiti asistenciju drugih službenih tijela.

Također, ako se osobna iskaznica odbije dati policijskom službeniku, osoba može biti novčano kažnjena u iznosu od 200 kuna. Ista se kazna može dobiti i ako osoba nema osobnu iskaznicu kod sebe.

www.sjever.hr / www.vecernji.hr
16.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.