Now Reading:
Cijene na tržištu nekretnina divljaju: u ovoj županiji na sjeveru Hrvatske skočile za nevjerojatnih 92 posto!
Full Article 2 minutes read

Cijene na tržištu nekretnina divljaju: u ovoj županiji na sjeveru Hrvatske skočile za nevjerojatnih 92 posto!

stanovi

Istraživanje portala Župan.hr potvrđuje ono što mnogi već znaju iz prve ruke – cijene na tržištu nekretnina divljaju. Ipak, prodaja stanova, kuća i zemljišta i dalje je na razini prošlih godina, ako ne i veća. Naime, u Hrvatskoj je prošle godine provedeno 133.997 kupoprodaja nekretnina, a jedna županija na sjeveru Hrvatske zabilježila je nevjerojatan skok cijena – one su čak 92 posto veće.

Najviše stanova, promatrajući sjever Hrvatske, prodano je u Zagrebu, a najveći rast cijena po kvadratu zabilježen je u Koprivničko-križevačkoj i Varaždinskoj županiji.

Prošle godine zabilježeno je 28.911 transakcija koje se odnose na najam, a najviše na sjeveru bilo ih je u Zagrebu, dok su najveće cijene najma uz Zagreb, najviše u Zagrebačkoj županiji.

Najveći rast medijalne cijene obiteljske kuće zabilježen je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kao što je i za očekivati, Grad Zagreb izdvaja se s daleko najvećih brojem kupoprodaja stanova i apartmana, čak 36,2 posto od ukupnog broja u Hrvatskoj 2021. godine. Više od tisuću kupoprodaja stanova/apartmana zabilježeno je i Zagrebačkoj županiji (1.217).

Uz županije koje bilježe najveći međugodišnji rast broja kupoprodaja stanova i apartmana, dvoznamenkaste godišnje stope rasta, uz Grad Zagreb, bilježe i tri sjeverne županije – Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka.

S druge strane, samo pet županija je u prošloj godini ostvarilo je manji broj kupoprodaja stanova i apartmana nego godinu ranije, a među njima su dvije sa sjevera – Međimurska i Koprivničko-križevačka.

Promotri li se međugodišnje kretanje medijalnih cijena prodanih stanova/apartmana po županijama, vidljivo je da izuzev Krapinsko-zagorske županije, sve županije bilježe rast medijalne cijene.

Pritom predvodi Koprivničko-križevačka županija s rastom od nevjerojatnih 92,2 posto, a nakon nje, od županija sa sjevera Hrvatske, slijede Varaždinska županija s rastom od 23,7 posto i Zagrebačka s rastom od 19,7 posto.

U odnosu na nacionalni medijan od 10.975 kuna po kvadratu, medijalna cijena stana/apartmana u Koprivničko-križevačkoj županiji niža je za 41 posto, u Varaždinskoj županiji za 25 posto, a u Zagrebačkoj za 17 posto.

Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.

www.sjever.hr / zupan.hr
16.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.