Now Reading:
Župan Marušić ugostio predstavnike Udruge slijepih Bjelovar i poručio: Za nas niste nevidljivi
Full Article 2 minutes read

Župan Marušić ugostio predstavnike Udruge slijepih Bjelovar i poručio: Za nas niste nevidljivi

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa predstavnici Udruge slijepih Bjelovar pohvalili su suradnju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom te ukazali na tri strateška prioriteta i izazova s kojima su suočene slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj. Riječ je o izradi Zakona o inkluzivnom dodatku, osiguranju primjene Zakona o osobnoj asistenciji te o, po njihovom mišljenju, neprihvatljivom nepriznavanju troškova rada i angažmana predsjednika udruga kao voditelja odnosno koordinatora EU projekata.

-Najbolju suradnju imamo s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Centrom za socijalnu skrb i Zavodom za zapošljavanje – istaknuo je Dražen Kokotić, predsjednik Udruge slijepih Bjelovar ocjenjujući kako su potrebe osoba s invaliditetom uvijek iste, ali se sustav stalno mijenja i teško se tim promjenama prilagoditi, pogotovo kad je riječ o zapošljavanju. Trenutačno na bjelovarskom području ne radi ni jedna slijepa osoba, a ranije ih je, kaže Kokotić, radilo 15-tak.

Čestitajući Međunarodni dan bijelog štapa, župan Bjelovarsko-bilogorske županijske Marko Marušić obećao je predstavnicima udruge nastavak dobre suradnje.

-Ovogodišnja poruka Dana bijelog štapa je „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi.“ Nama kao županiji vi sigurno niste nevidljivi i hvala vam na lijepim riječima o županiji. Drago mi je čuti o svim aktivnostima koje provodite – kazao je, uz ostalo, župan najavljujući daljnju podršku.

Jedan od neriješenih problema slijepih i slabovidnih osoba na bjelovarskom području je pitanje horizontalne signalizacije na raskrižju kod bjelovarske Gimnazije. Župan Marušić je istaknuo kako je riječ o državnoj cesti za koju su mjerodavne Hrvatske ceste te najavio da će se u razgovoru s direktorom HC-a zauzeti za rješenje tog problema.

Inače, Udruga slijepih Bjelovar postoji već više od 60 godina. Aktivno sudjeluje u društvenim i sportskim priredbama, ali i u pisanju i provedbi projekata, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života slijepih osoba.

www.sjever.hr / bbz.hr
15.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.