Now Reading:
Oduvijek vas je zanimalo kako su izgledale srednjovjekovne borbe? Lepoglavčani su to doznali od pravih pravcatih vitezova koji su oživjeli povijest
Full Article 2 minutes read

Oduvijek vas je zanimalo kako su izgledale srednjovjekovne borbe? Lepoglavčani su to doznali od pravih pravcatih vitezova koji su oživjeli povijest

Mačevi, oklopi, vitezovi, tabor, razno drugo oružje – sve to bilo je dijelom odlične manifestacije “Viteški kamp” održane ove subote u Lepoglavi. Članovi udruge “Viteški red Sv. Nikole” na taj su način brojnim zainteresiranim posjetiteljima pokazali dio povijesti iz davnih viteških dana.

Svakako najveći interes pobudilo je uprizorenje načina borbe iz toga doba. Kako se koriste mačevi? čemu su služili oklopi i koliku su zaštitu pružali? Kakav je bio način ratovanja lukom i strijelom? Bila su to samo neka od pitanja na koja su posjetitelji tražili odgovore.

Zadovoljan što je manifestacija privukla velik broj građana na prostore središnjeg gradskog parka bio je i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je naglasio kako prije svega žele promovirati ono najbolje što imaju, a to su veoma bogata povijest, kultura i tradicija.

-Naravno uz naš čipkarski festival i sve druge aktivnosti pokušavamo kroz cijelu godinu našim građanima i svim posjetiteljima prikazivati i drugu tradiciju i baštinu koju ova regija ima. Iznimno sam zadovoljan što možemo prikazati tradiciju viteških turnira jer je riječ o veoma zanimljivom događanju – rekao je gradonačelnik Škvarić uvjeren da će u narednim godinama ova manifestacija postati tradicija i ovaj dio povijesti još bolje prezentirati.

U sklopu manifestacije održana je izložba oružja, oklopa i tabora te predavanje o razvoju oružja i oklopa od 12.- 15. stoljeća.

Viteški kamp održan je u sklopu Izložbenog militarija P.A.S. kluba Lepoglava, a organiziran je u suradnji s TKIC-om i Turističkom zajednicom grada Lepoglave.

-Ovogodišnja manifestacija je probijanje leda tako da ovdje nećemo stati. Najvjerojatnije da postoji priča oko lepoglavskih vitezova jer je na brdu bila utvrda što znači da su postojali ljudi koji su ju i branili – poručio je Dalibor Škvarić, predsjednik P.A.S. kluba Lepoglava.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
15.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.