Now Reading:
Održana likovna kolonija u čast prvog poginulog zagorskog branitelja Željka Pavića – Kalca – Kolar: Zagorci su uvijek znali biti na pravoj strani i u pravo vrijeme na pravom mjestu
Full Article 5 minutes read

Održana likovna kolonija u čast prvog poginulog zagorskog branitelja Željka Pavića – Kalca – Kolar: Zagorci su uvijek znali biti na pravoj strani i u pravo vrijeme na pravom mjestu

U Gornjoj Konjščini u subotu je održano otvorenje 10. likovne kolonije “Željko Pavić”, Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije.

Riječ je o likovnoj koloniji koja se svake godine održava u drugom zagorskom gradu ili općini, uz sudjelovanje umjetnika iz raznih dijelova Hrvatske, a sve to u spomen na pogibiju prvog poginulog zagorskog branitelja, pripadnika “Tigrova”, Željka Pavića – Kalca.

Željko Pavić – Kalec je 1967. godine Osnovnu školu završio u Đurmancu, a srednju u Krapini. Javio se kao dragovoljac u MUP Krapina, odakle je krenuo za Kumrovec na specijalističku obuku pa potom u jedinicu za posebne namjene MUP-a – Petruševec Rakitje te s njima krenuo u oslobađanje okupirane Republike Hrvatske. Poginuo je u Domovinskom ratu, na ratištu u istočnoj Slavoniji, u Erdutu, 25. srpnja 1991. godine, sedam dana nakon navršenog 24. rođendana. Kao pripadnik policije i član tadašnjeg Zbora narodne garde MUP-a Republike Hrvatske prve A brigade iz Rakitja nesebično je dao svoj život za oslobođenje lijepe naše Hrvatske.

Voditeljica likovne kolonije Mirjana Drempetić Hanžić poručila je okupljenima da budu inspirirani duhom našeg poginulog branitelja.

– Slavimo spomen našeg Željka Pavića – Kalca i njegovu pogibiju već deset godina kroz ove naše likovne kolonije. Posebno mi je drago ovdje vidjeti moje bivše učenike, a koji će na taj način i dalje prenositi lik i djelo Željka Pavića u Hrvatskom zagorju, ali i šire – rekla je Drempetić Hanžić dodavši kako smatra da je jako plemenita gesta kroz umjetnost prenositi poruke mira, dobrote i zahvalnosti.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ Željko Herceg istaknuo je kako su se dosadašnje likovne kolonije održale u Svetom Križu Začretju, Desiniću, Mariji Bistrici, Đurmancu, gdje je obilježena i 25. godišnjica pogibije zagorskog branitelja te su zatim likovne kolonije održane i u Krapini, Oroslavju, Velikom Trgovišću, Klanjcu i Zlataru.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar zahvalio je umjetnicima koji su se odazvali pozivu Tigrova, kako bi se održalo sjećanje na prvog poginulog zagorskog branitelja.

– Njegova majka odnosno obitelj nije imala tu sreću da zajednički dočeka njegovu obitelj i unuke. I koliko je takvih hrvatskih sinova ostavilo život na bojišnicama diljem Hrvatske. Kada to gledamo s perspektive Hrvatskog zagorja, koje i nije bilo neposredno u ratnim događanjima, ali Zagorci su uvijek znali biti na pravoj strani i u pravo vrijeme na pravom mjestu, svjesni toga da se Hrvatsko zagorje brani u Slavoniji, u Dalmaciji i na Baniji, odnosno svugdje gdje je takozvana JNA izvršila agresiju na teritorij Republike Hrvatske. I s ponosom, gdje god da idem ističem da je preko 11,5 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu i da nema nijedne postrojbe, ni hrvatske vojske i policije, kao nijednog ratišta gdje nije bilo zagorskog čovjeka – rekao je župan Kolar dodavši kako te činjenice moramo stalno ponavljati i prenositi iz generacije u generaciju.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Bruno Špoljar, zapovjednik bojne za opću i logističku potporu otvorio je 10. likovnu koloniju Željko Pavić – Kalc i sjećanje na 31. obljetnicu pogibije 6 pripadnika Tigrova istaknuvši kako je u hrvatskom narodu uvijek tinjala želja za samostalnošću.

– Željko Pavić – Kalc kao prvi poginuli hrvatski branitelj iz Krapinsko – zagorske županije utkao je svoj život u ostvarenje tisućljetnih snova našeg naroda o vlastitoj državi i slobodi. Od srca mu veliko hvala za njegovu žrtvu i žrtvu svih hrvatskih branitelja koju nikada ne smijemo zaboraviti. Upravo je ova, 10. likovna kolonija jedan od načina odavanja trajne zahvale i sjećanja na njihov doprinos – dali su maksimum, dali su svoj život – rekao je Špoljar.

Naglasio je i kako ovaj kulturni događaj potvrđuje kako su hrvatski branitelji aktivni sudionici kulturnog i umjetničkog života u Republici Hrvatskoj.

Brigadni general Darko Rukavina, jedan od ratnih zapovjednika Tigrova naglasio je kako su Tigrovi stvoreni u Rakitju nadomak Zagreba, a u specifičnim vremenima odazvali su se mladići iz svih dijelova Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine i dijaspore.

– Oni su bili dragovoljci. Vodilo ih je domoljublje, ali bili su svjesni kakva bi ih budućnost mogla čekati. Potpuno jasno smo im rekli da imaju čast da kao generacija sudjeluju u obrani i stvaranju hrvatske države, ali isto tako i obvezu da ako treba, polože svoj život na oltar domovine – podsjetio je Rukavina.

Događanju je prisustvovala i načelnica Konjščine Anita Krok te je tom prilikom izrazila zadovoljstvo što se ovakvim događajima odaje počast poginulim braniteljima, posebno prvom poginulom zagorskom branitelju. Zahvalila je Tigrovima KZŽ na suradnji koju u posljednjih godinu dana njeguju, ne samo u organizaciji likovne kolonije, već i na drugim aktivnostima.

– U Općinu Konjščina ste uvijek dobro došli. Nadam se da će se ovakva suradnja i nastaviti – zaključila je Krok.

jmiklauzic / www.sjever.hr
15.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.