Now Reading:
Dugo sanjani san hrvatskog nogometa konačno se ostvaruje: europski stadioni niknut će i u dva grada na sjeveru!
Full Article 4 minutes read

Dugo sanjani san hrvatskog nogometa konačno se ostvaruje: europski stadioni niknut će i u dva grada na sjeveru!

stadion

Iako je hrvatski nogomet čekao punih 30 godina, dugo sanjani san konačno se ostvaruje. Već i ptice na grani znaju da sportska infrastruktura, točnije nogometni stadioni nisu nešto čime se Hrvatska diči, dapače, gledajući maksimirski stadion na kojem ove sezone igraju neki od najboljih svjetskih klubova ruglo je grada, nedostojan Dinama, a kamoli Hrvatske nogometne reprezentacije, svjetskog doprvaka 2018. godine.

I dok u cijeloj Europi, pa čak i Poljskoj, Mađarskoj i Češkoj, zemljama koje su se poput Hrvatske borile s ostavštinama komunizma, niču prekrasni stadioni i cijele obitelji idu na utakmice jer žele da im djeca vole i žive sport, kod nas se godinama govori kako Hrvatska ne prepoznaje njegovu važnost ni vrijednost, a strateški projekt koji bi promijenio tu svijest čeka se duga tri desetljeća, piše Jutarnji list.

Čini se da je Hrvatska nakon dugih 30 godina napokon dočekala preokret, odnosno ozbiljnu najavu velikog projekta, strateškog za budućnost hrvatskog nogometa. On, naime, predviđa obnovu, izgradnju ili završetak 10-tak hrvatskih stadiona. Iza njega stoji Vlada Republike Hrvatske, punu potporu dao mu je i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, UEFA koja je obećala konkretnu financijsku pomoć, kao i Hrvatski nogometni savez koji je ovu priču i pokrenuo.

Pritom se ne radi samo o gradnji stadiona u glavnom gradu Lijepe naše. Zagreb bi, prema pisanju Jutarnjeg lista, trebao dobiti dva stadiona – velebni na Maksimiru za 30-tak tisuća gledatelja i drugi u Kranjčevićevoj ulici za oko 12 tisuća gledatelja, a hrvatski reprezentativci u glavnom bi gradu trebali dobiti i kamp.

U projekt obnove hrvatskih stadiona ući će i onaj u Vinkovcima, Puli, Rijeci, Zadru i Šibeniku koji bi nakon obnove, dogradnje i stavljanja krovova dobili stadione s osam tisuća natkrivenih mjesta što znači da će se na njima moći igrati europske klupske i reprezentativne utakmice. Iako je splitski Poljud trenutno najreprezentativniji stadion u Hrvatskoj, prokišnjava na puno mjesta, pa će nakon obnove zasjati u punom sjaju, kao i osječki kojeg grade Mađari, piše Jutarnji.

Među njima su, uz Zagreb, još dva grada na sjeveru Hrvatske – Koprivnica čiji stadion već godinama čeka da ga se zaokruži i Varaždin čiji bi stadion dobio krov na istočnoj tribini i dodatno ušminkavanje, piše Jutarnji.

Iako je riječ o sasvim sigurno ogromnim novcima, UEFA je spremna u velikoj mjeri podržati izgradnju kampa i obnovu nekoliko stadiona, a postoje i razni fondovi iz kojih bi Hrvatska mogla uzeti novac. U svakom slučaju, ovo je najava velikog iskoraka hrvatske Vlade po pitanju nogometa i sporta.

I sam izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je u nekoliko navrata javno govorio o nedostatku adekvatne nogometne infrastrukture poručio je kako ovaj projekt podržava cijelim srcem te ga vidi kao veliki korak naprijed. Podsjeća i na slavnu 2018., kada je posebno bilo vidljivo koliki je značaj nogometa u našem društvu i kakvo zajedništvo vlada svaki puta kada hrvatska reprezentacija nastupa.

-Jako drago čuti maksimalno ozbiljnu najavu kako će se država uključiti i potaknuti rješavanje stadionske infrastrukture. Tužno je vidjeti da svjetski doprvaci igraju na ruševnom stadionu poput Maksimira, pred neupotrebljivom tribinom i bez osnovnih uvjeta za navijače – kaže Dalić.

Mišljenja je da nogomet puno daje društvu zbog čega i zaslužuje povratna ulaganja.

-Ovu inicijativu Vlade RH podržavam svim srcem te je vidim kao stvarni korak naprijed u dugogodišnjoj borbi za boljom stadionskom infrastrukturom. Potrebno je poraditi i na ostalim stadionima u Hrvatskoj, da reprezentacija svugdje ima kvalitetne uvjete – zaključio je izbornik.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
15.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.