Now Reading:
VIDEO Varaždin dobiva novi drvored, nogostup i biciklističku stazu – pogledajte kako će izgledati
Full Article 4 minutes read

VIDEO Varaždin dobiva novi drvored, nogostup i biciklističku stazu – pogledajte kako će izgledati

U varaždinskom parku predstavljen je projekt revitalizacije obnove drvoreda, nogostupa i biciklističke i pješačke staze  uz Ulicu Augusta Cesarca.

Planirana je obnova kompletnog drvoreda, odnosno od 17 stabala, 16 ih je za rušenje dok će se neka će se premjestiti kako bi se dobio istovrsni drvored, a postavit će se nova 6 metara visoka i zdrava stabla koja će krasiti varaždinski park.

Vlado Podbrežnički, pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina je naglasio kako je još od 2005. godine utvrđeno stanje stabala u ovom drvoredu koje ni onda nije bilo sjajno.

-Usprkos tome mi smo uspjeli za gotovo dvadesetak godina uspjeli produžiti život ovim stablima. Međutim, drveće je ostarjelo. Imali smo nekoliko godina dva, tri slučaja rušenja grana. No srećom nije bilo materijalne štete, niti ozljeđivanja ljudi i imovine, ali vrijeme je učinilo svoje. Struka je rekla svoje i vjerujemo da će ovaj park biti još ljepši – rekao je.

Krešimir Sever, voditelj Odsjeka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo rekao je kako je do ovog projekta došlo nakon što se unazad 15-ak godina odradilo više zdravstvenih ispitivanja od kojih su ona prva pokazala da je u određenom postotku narušen vitalitet stabala.

-Svi znamo da su stabla lipe poprilično dugovječna, ali u ovom ekosustavu parka taj životni vijek se skraćuje zbog intenzivnog prometa u vrlo frekventnoj ulici. Sve to je dovelo do toga da je taj životni vijek znatno skraćen. Zadnja analiza provedena je u rujnu prošle godine pokazala je da su stabla za uklanjanje iz prvenstveno, sigurnosnog aspekta zbog narušene statike i nesigurnosti za prolaznike. Na stablima su se pojavili neki patogeni mikroorganizmi koji su uzrokovali trulež koja se ne vidi izvana – pojasnio je Sever.

Jelena Sekelj, direktorica Parkova naznačila je kako će zasaditi lipe visine 6 metara koje će kada se krošnja razvije ponovo imati lijepu vizuru kako bi park zadržao svoju povijesnu vrijednost.

– Upravo sada sadimo 80 grabova u Cehovskoj ulici, a ove godine smo posadili već 30-ak novih stabala te do kraja godine imamo u planu zasaditi još 20 do 30 stabala. Isto tako, prijavljujemo jedan projekt na otvoreni natječaj, a odnosi se na 300-tinjak novih stabala u gradu. Znači sustavno se radi na tome da se grad ozeleni – poručila je Sekelj.

Martina Cesar Kelemen, viši stručni savjetnik za izgradnju i održavanje objekata i  komunalne infrastrukture   Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo napomenula je kako će prilikom radovi doći do devastacije pješačke staze i šetnice te zelenih površina.

-Pješačka staza je dužine 137 metara, a ona će se obnoviti i vratiti u prvobitno stanje. Šetnica je u duljini od 174 metara, a širine je tri metra te se na njoj namjerava napraviti biciklistička staza koja će biti poveznica od Anine ulice do Kapucinskog trga te od Stepinčeve do Šenione ulice. Time ćemo zaokružiti jednu biciklističku stazu koja će biciklistima omogućiti nesmetanu vožnju od kolodvora do Kapucinskog trga i Šenoine ulice – rekla je.

 Sanja Posavec, ravnateljica škole II. osnovne škole koje se nalazi u neposrednoj blizini parka iz kojeg stotine učenika u pratnji roditelji ulaze u školsko dvorište ističe kako je sigurnost i zaštita djece na prvom mjestu.

-Imali smo nemili događaj kada se ovdje srušilo jedno drvo, na sreću u tom trenutku  nije bilo djece. Ukoliko revitalizacija ovog dijela bude imalo pomogla povećanju sigurnosti djece i pojednostavila njihov dolazak u školu ja ju svakako podržavam  – navela je ravnateljica u ime svojih kolega i učenika obližnje škole.

Radovi će krajem godine i trajat će dva do tri tjedna. Završetak radova očekuje se početkom 2023. godine, a vrijednost kompletnih radova procjenjuje se na oko 600 000 kuna.

abrkic/sjever.hr
14.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.