Now Reading:
NADJAČAVANJE RUSIJE I ZAPADA? NATO u ponedjeljak započinje nuklearne vježbe
Full Article 2 minutes read

NADJAČAVANJE RUSIJE I ZAPADA? NATO u ponedjeljak započinje nuklearne vježbe

NATO je u petak priopćio da će u ponedjeljak početi svoju godišnju nuklearnu vježbu “Steadfast Noon”, s do 60 zrakoplova koji će sudjelovati u trenažnim letovima iznad Belgije, Sjevernog mora i Britanije kako bi uvježbavali korištenje američkih nuklearnih bombi raspoređenih u Europi, prenosi Poslovni.hr.

Nuklearne vježbe održavaju se usred pojačanih napetosti nakon što je Rusija opetovano prijetila nuklearnim udarima u Ukrajini nakon velikih vojnih neuspjeha na tamošnjem bojnom polju.

“Steadfast Noon” će se vjerojatno poklopiti s godišnjim nuklearnim vježbama Moskve, nazvanim “Grom”, koje se obično izvode krajem listopada i u kojima Rusija testira svoje bombardere, podmornice i projektile koji mogu nositi nuklearno oružje.

-Vježba, koja traje do 30. listopada, rutinska je, ponavljajuća aktivnost obuke i nije povezana ni s kakvim aktualnim događajima u svijetu – objavio je savez na svojoj web stranici, dodajući da se neće koristiti bojevo oružje.

Glasnogovornica NATO-a je pak poručila kako vježba pomaže osigurati da „odvraćanje saveza ostane sigurno, sigurno i učinkovito”.

Domaćin vježbi u kojima će sudjelovati 14 zemalja i do 60 zrakoplova je Belgija. Šef NATO-a Jens Stoltenberg jasno dao do znanja da će Savez nastaviti sa svojim vježbama unatoč napetoj međunarodnoj situaciji.

Otkazivanje vježbi zbog rata u Ukrajini poslalo bi “vrlo pogrešan signal”, rekao je novinarima, tvrdeći da je vojna snaga NATO-a najbolji način da se spriječi daljnja eskalacija napetosti.

www.sjever.hr / poslovni.hr
14.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.