Now Reading:
Mladom Međimurcu zbog prometnih prekršaja trajno oduzeto osobno vozilo, a uz to je i završio iza rešetaka – evo što je učinio!
Full Article 3 minutes read

Mladom Međimurcu zbog prometnih prekršaja trajno oduzeto osobno vozilo, a uz to je i završio iza rešetaka – evo što je učinio!

Temeljem optužnog prijedloga Postaje prometne policije Čakovec, Općinski sud u Čakovcu donio je presudu kojom se 28-godišnjaku trajno oduzima osobni automobil marke Porsche Cayenne (proizveden 2021. godine), koji postaje trajno vlasništvo Republike Hrvatske, dok se izvršenje mjere povjerava Policijskoj upravi međimurskoj.

Na ovu prvostupanjsku presudu okrivljenik je pravodobno podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske, a koji je nakon održane sjednice sudskog vijeća odbio žalbu okrivljenika te potvrdio pobijanu presudio Općinskog suda u Čakovcu. Samim time prvostupanjska presuda postala je pravomoćno te je oduzeti osobni automobil prešao u trajno vlasništvo Republike Hrvatske.

Naime, u petak 11. ožujka u 14:35 sati ove godine u Čakovcu, Preloškoj ulici, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, prilikom nadzora cestovnog prometa zaustavili su osobni automobil Porsche Cayenne, kojim je upravljao prethodno spomenuti muškarac. Provedenim nadzorom utvrđeno je kako je vozač upravljao vozilom u vrijeme dok mu je zbog skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine, rješenjem nadležne policijske uprave ukinuta i oduzeta vozačka dozvola. Vozač je uhićen, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, doveden je dežurnom sucu Općinskog suda u Čakovcu (Prekršajni odjel). Nakon saslušanja sudac je okrivljeniku odredio zadržavanje te je predan u varaždinski zatvor.

Na osnovu opisanog prekršaja okrivljeni je pravomoćnom presudom proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 46 dana s uvjetnom osudom u trajanju od šest mjeseci. Ujedno, okrivljeniku je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Također, spomenutom presudom okrivljeniku je određeno oduzimanje osobnog automobila, bez prava na naknadu, a koji postaje vlasništvo Republike Hrvatske.

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u obrazloženju presude smatra kako je trajno oduzimanje osobnog automobila opravdano s obzirom na raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost okrivljenika, što potkrepljuje činjenicom kako ranije kažnjavanje novčanim kaznama i izricanje zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima za teške prekršaje protiv sigurnosti cestovnog prometa (upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje prometne nesreće i odlazak s mjesta prometne nesreće bez ostavljanja svojih osobnih podataka i podataka o vozilu), nije kod okrivljenika preventivno utjecalo na njegovo ponašanje u prometu te kako bi se ga isključilo iz prometa i spriječilo da čini nove prekršaje u prometu. Naime, prvostupanjski je sud prilikom donošenja odluke o oduzimanju osobnog automobila kojim je počinjen prekršaj, utvrđivao je li oduzimanje razmjerno počinjenom djelu.

Dakle, utvrđeno je da se radi o teškom prekršaju i velikoj društvenoj opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je okrivljenik već dva puta pravomoćno kažnjen za isto djelo u 2021. godini, pa je radi očuvanja javnog i pravnog poretka Republike Hrvatske i ostalih država članica Europske unije , kao i zaštite opće sigurnosti, nužno izricanje oduzimanja osobnog automobila kojim je prekršaj počinjen, kako okrivljenik ubuduće ne bi počinio novi prekršaj, a ujedno kao i upozorenje eventualnim drugim počiniteljima da ne čine takve prekršaje. Dakle, opasnost od ugrožavanja sigurnosti prometa je veća nego pravo na privatno vlasništvo ili pravo na korištenje vozila, pa je u ovom slučaju pravno irelevantno je li počinitelj prekršaja vlasnik vozila kojim je prekršaj počinjen ili korisnik vozila. 

sjever.hr
14.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.