Now Reading:
DVD Bedekovčina slavi velikih 110 godina djelovanja – Vatrogasnim vježbama pokazali visoku spremnost i uvježbanost
Full Article 4 minutes read

DVD Bedekovčina slavi velikih 110 godina djelovanja – Vatrogasnim vježbama pokazali visoku spremnost i uvježbanost

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina, jedno od ponajboljih županijskih vatrogasnih društava, slavi veliki jubilej, 110 godina djelovanja. Obilježavanje ove značajne obljetnice društvo je započelo na pravi vatrogasni način, održavanjem triju vatrogasnih vježbi.

Prva je vježba obuhvatila spašavanje i gašenje požara s najveće zgrade u Bedekovčini, a u pomoć bedekovčanskim vatrogascima priskočili su članovi Javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka s auto ljestvama. Druga je vježba prikazala spašavanje unesrećenih iz prometne nezgode, a iscenirana je na parkiralištu kod željezničke stanice gdje se odvijalo i gašenje požara prometnog sredstva.

Kako nam je objasnio predsjednik DVD-a Željko Odak današnje društvo DVD Bedekovčina nastalo je udruživanjem IDVD-a Zagorka i DVD-a Bedekovčina, a kao godina osnivanja zabilježena je 1912. godina, kada je započelo osnivanje vatrogastva u Bedekovčini. Danas društvo broji 140 članova, a koji su prema riječima predsjednika Odaka, u svakom trenutku na usluzi mještanima.

– Ono što je najbitnije da imamo postrojbu od 40 vatrogasaca koji su opremljeni osobnom zaštitnom opremom za gašenje požara, imaju liječničke svjedodžbe i u svakom trenutku su spremni da na bilo koje mjesto, ne samo u općini Bedekovčina, nego i u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali i van nje, interveniraju na svim onim poslovima koji spadaju u vatrogasnu djelatnost – rekao je Odak dodavši kako su posebno ponosni na vatrogasnu mladež društva.

– Trenutno imao oko 50-ak mladih članova i imali smo najviše ekipa na Županijskom vatrogasnom natjecanju. Moram svakako istaknuti kako smo sudjelovali na 12 državnih natjecanja s više od 34 vatrogasne ekipe. Naši mladi vatrogasci postižu i iznimne rezultate pa je tako muška ekipa četiri puta državni prvak Hrvatske, a nastupili su i na četiri vatrogasne olimpijade. Također osvojili su i Kup hrvatske vatrogasne zajednice četiri puta i to tri puta zaredom. Tu je i ženska vatrogasna mladež koja također postiže sjajne rezultate pa je tako tri puta državni prvak i osvojila je jedan Kup Hrvatske vatrogasne zajednice te prisustvovala dvjema Vatrogasnim olimpijadama – objasnio je Odak.

Dodao je i kako je društvo jedno od najbolje opremljenih vatrogasnih društava u Krapinsko – zagorskoj županiji pa tako u svom voznom parku imaju malo i veliko navalno vozilo te dva kombi vozila i jednu cisternu, a trenutno su i u projektu dogradnje vatrogasnog doma.

– Lani smo, uz pomoć Općine Bedekovčina izradili projektnu dokumentaciju za dogradnju i rekonstrukciju te opremanje našeg doma, za što nam je odobreno više od sedam milijuna kuna– objasnio je Odak.

Prema riječima pak načelnika Bedekovčine, Darka Bana DVD Bedekovčina je središnje i najznačajnije društvo koje djeluje na području općine i koje je uvijek na usluzi svojim mještanima.

– Zaista imam samo riječi hvale za naše vatrogasce koji vjerno brinu o zaštiti imovine naših mještana. Radi se o dugoj tradiciji, 110 godina, stvarno je velika obljetnica koja zaslužuje sve čestitke i pohvale. Društvo je stvarno jako angažirano i izlazi na sve potrebe odnosno intervencije kada je u pitanju zaštita kako općinske tako i privatne imovine, u najkraćem mogućem roku – rekao je načelnik Ban dodavši kako uvijek mogu računati na podršku Općine u postizanju što boljih uvjeta za rad.

Načelnik Ban posebno je pohvalio i rad društva usmjeren na mlade.

– Naši su mladi vatrogasci uspješni sudionici međunarodnih natjecanja, što znači da Općina uz takav podmladak nema straha za budućnost dobrovoljnog vatrogastva – zaključio je Ban.

Centralno događanje obilježavanja 110. godišnjice održat će se u subotu svečanim mimohodom od 16.40 do 17.20 sati, a nakon čega će uslijediti svečana sjednica na kojoj će biti dodijeljena i vatrogasna priznanja.

www.sjever.hr
14.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.