Now Reading:
Zamjenik Tomljenović obišao radove na budućem Regionalnom centru kompetentnosti vrijednom 113 milijuna kuna – evo po čemu je jedinstven u Hrvatskoj!
Full Article 3 minutes read

Zamjenik Tomljenović obišao radove na budućem Regionalnom centru kompetentnosti vrijednom 113 milijuna kuna – evo po čemu je jedinstven u Hrvatskoj!

U Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici održana je konferencija u sklopu europskog projekta „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Projekt je ukupne vrijednosti 113 milijuna kuna, a Zagrebačka županija za ovaj projekt je iz EU fondova dobila 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

Regionalni centar objedinjuje tri lokacije, uz velikogoričku, gdje će biti izgrađen Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, tu su još Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, te Centar izvrsnosti za robotiku u Srednjoj školi Dugo Selo. Ovaj Regionalni centar jedinstven je u Hrvatskoj jer će ga koristiti učenici svih strukovnih škola s područja Zagrebačke županije.

Uoči konferencije, zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović obišao je gradilište RCK- kod Srednje strukovne škole Velika Gorica te je naglasio kako Županija snažno podržava ovaj projekt.

-Bez obzira što je porasla cijena radova, u niti jednom trenutku nismo dvojili te smo osigurali dodatnih 13 milijuna kuna jer smo svjesni koliko je ovaj projekt važan, kako za obrazovni sustav, tako i za gospodarstvo Zagrebačke županije. U našim centrima u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru učenici će stjecati znanja i vještine koje su konkurentne na tržištu rada – izjavio je Tomljenović podsjetivši na brojne tvrtke koje posluju na području Zagrebačke županije poput Rimac Automobili te FACC u kojoj se proizvode dijelovi za zrakoplove, a koje traže zaposlenike spremne za rad u novim tehnologijama.

-Planirani završetak radova je kraj prosinca 2023. godine, a vrata bi Centar trebao otvoriti u prvim danima siječnja 2024. godine – rekao  je ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić istaknuvši kako se trenutno sve odvija prema planu i predviđenim rokovima. Pojasnio je kako će se u prizemlju u velikogoričkom centru nalaziti najmoderniji CNC strojevi, tokarilice, erozimati, mjerna oprema, toplinska obrada, a na gornjem katu bit će sofisticirana aditivna tehnologija, 3D printeri, mjeriteljstvo, pneumatika i senzorika obnovljivih izvora energije.

-Učenici će učiti kroz praktičnu nastavu, vježbe i učeći kroz rad imati podlogu da su kada završe školovanje konkurentni na tržištu rada. Dobili smo jedinstvenu priliku koju generacije prije nas nisu imale, a to je da napravimo iskorak za bolje sutra – istaknuo je ravnatelj Antolčić.

-Upravo u Velikoj Gorici će biti novi centar koji je najbolji mogući odgovor na vrijeme u kojem se nalazimo, vrijeme kada ljudi traže i prekvalifikacije i kada su deficitarna zanimanja sve traženija – izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.