Now Reading:
USKORO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kada se pomiču kazaljke na satu
Full Article 2 minutes read

USKORO ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA: Evo kada se pomiču kazaljke na satu

Iako se dosta raspravljalo o tome treba li ukinuti zimsko i ljetno računanje vremena, od toga zasad ipak ništa – države članice Europske unije još se oko toga nisu usuglasile.

Pred nama je, stoga, još jedna promjene vremena, a budući da se uvijek rade vikendom, u noći sa subote na nedjelju, ove će se godine prelazak na zimsko računanje vremena dogoditi zadnjeg vikenda u listopadu, u noći s 29. na 30. listopada. Kazaljke na satu bit će pomaknute za točno jedan sat unatrag, odnosno sa tri sata ujutro na dva, javlja wa.de., a prenosi Fenix magazin.

Ideju o ljetnom računanju vremena 1784. godine je prvi dobio izumitelj, znanstvenik, a kasnije i predsjednik SAD-a Benjamin Franklin.

U Njemačkoj je ljetno vrijeme uvedeno za vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916., kako bi se duljim korištenjem dnevne svjetlosti uštedjela energija koja se trošila na proizvodnju u ratnoj industriji. Primjer je iste godine slijedila Velika Britanija. Od 2002. godine Europska unija odredila je zadnju nedjelju ožujka kao početak i zadnju nedjelju listopada kao završetak ljetnog računanja vremena, prenosi Fenix magazin.

Prema istraživanju Forse, 80 posto svih ispitanika u Njemačkoj smatra promjenu vremena suvišnom i zalaže se za njeno ukidanje. Nisu jedini, ali ima i onih koji misle drugačije.

Dok se dogovor ne postigne, prilagođavamo se!

sjever.hr/fenix-magazin.de
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.