Now Reading:
U svim međimurskim gradovima nezaposlenost znatno manja, na burzi je i dalje prevladavaju žene
Full Article 2 minutes read

U svim međimurskim gradovima nezaposlenost znatno manja, na burzi je i dalje prevladavaju žene

burza

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Čakovec, krajem rujna u evidenciji su bile 1.924 nezaposlene osobe, što je smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na kolovoz za čak 13,3 posto, a blagi pad evidentiran je i naspram rujnu prošle godine.

Kako objašnjavaju iz HZZ-a, značajnije smanjenje nezaposlenosti u odnosu na kolovoz i u pravilu povratak pokazatelja na lipanj karakteristično je za kretanje nezaposlenosti svake godine zbog fluktuacija u kretanju nezaposlenosti i ponovnog zapošljavanja nezaposlenih osoba u obrazovnom sektoru koje su u evidenciju ušle tijekom lipnja i srpnja.

Promatrano prema spolu, u ukupnom broju nezaposlenih osoba žene čine 55,2 posto ukupne nezaposlenosti, a muškarci 44,8 posto.

Prema dobi, osobe u dobi do 24 godine čine 19,7 posto ukupne nezaposlenosti, udio osoba srednje dobi je 49,8 posto, a starijih od 50 godina 30,5 posto.

Imajući u vidu razinu obrazovanja prevladavaju osobe u svim razinama srednjoškolskog obrazovanja s udjelom od 46,6 posto, što je svega 0,2 postotnih bodova manje nego u kolovozu, dok je udio istih u rujnu 2021. godine bio 45,8 posto. Udio osoba bez ili sa svega završenom osnovnom
školom
je 40,4 posto, dok se preostalih 13 posto odnosi na osobe više i visoke razine obrazovanja.

Promatrano prema ispostavama, najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba evidentiran je u Ispostavi Čakovec – 1.324 osobe ili 68,8 posto ukupne nezaposlenosti u županiji. U Ispostavi Prelog evidentirane su 373 nezaposlene osobe ili 19,4 posto. Najmanje nezaposlenih evidentirano je u Ispostavi Mursko Središće – 227 osoba ili 11,8 posto.

U odnosu na kolovoz evidentirano je smanjenje nezaposlenosti u svim ispostavama, i to nešto većim intenzitetom u Ispostavi Čakovec (14,7 posto) i Ispostavi Prelog (11,0 posto), a u Ispostavi Mursko Središće za 8,5 posto. U odnosu na rujan prošle godine zabilježen je pad nezaposlenosti u Ispostavi Čakovec (5,0 posto) i Ispostavi Mursko Središće (3,8 posto), dok je u Ispostavi Prelog zabilježen porast nezaposlenosti za 8,4 posto.

www.sjever.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.