Now Reading:
PANDEMIJA NIJE GOTOVA Capak: Razgovaramo o petoj dozi cjepiva, ali nema dokaza da donosi neku dobrobit
Full Article 3 minutes read

PANDEMIJA NIJE GOTOVA Capak: Razgovaramo o petoj dozi cjepiva, ali nema dokaza da donosi neku dobrobit

Krenulo je cijepljenje protiv gripe, a u isto vrijeme i dalje traje pandemija koronavirusa. Možemo li se cijepiti protiv oba virusa u isto vrijeme, spremamo li se za tešku zimu po pitanju obje zarazne bolesti, kao i hoćemo li za dvije godine imati Imunološki zavod, pitanja su na koja je, između ostalih, u Intervjuu tjedna Media servisa odgovorio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, prenosi N1.

Iako smo bez epidemioloških mjera počeli zaboravljati na pandemiju koronavirusa, ona i dalje nije stvar prošlosti. Neke europske zemlje, poput Njemačke, uvode i nove mjere za suzbijanje zaraze. Capak je rekao kakva je epidemiološka slika u Hrvatskoj.

– Imamo jedan prilično veliki broj oboljelih, ali je to, rekao bih, stabilna faza kad se taj broj iz tjedna u tjedan i iz dana u dan samo blago mijenja. Na početku školske godine smo imali jedan blagi porast broja u odnosu na prethodne tjedne, a sad već desetak dana imamo jedan blagi pad. To su normalne varijacije koje se događaju i to su uglavnom blagi slučajevi” – rekao je Capak.

U našoj zemlji zadržane su minimalne mjere zaštite u sustavu zdravstva i socijale, a sudeći po riječima ravnatelja HZJZ-a, to će tako za sada i ostati.

-U ovom trenutku nema potrebe da o tome razmišljamo i u većini europskih zemalja je tako. Da, razgovara se o tome da postoji mogućnost da se pojačaju epidemiološke mjere ako nam se pogorša situacija, bilo zbog nove podvarijante virusa ili ako nam dođe neka nova malignija varijanta koja će nam više puniti bolnice. U tom slučaju ćemo naravno posegnuti za epidemiološki mjerama, prije svega za maskama na većim okupljanjima. No, u ovom trenutku ne razmišljamo o tome i ne planiramo uvođenje – rekao je.

Što se tiče cijepljenja, Capak ističe da se na prvu dozu u cijeloj zemlji odlučuje svega 20-ak ljudi dnevno, dok se, primjerice, trećom dozom cijepilo gotovo milijun stanovnika. Od ljeta su preporuke za primanje i četvrte doze, a posljednjih dana se priča čak i o petoj dozi.

-Razgovaramo o petoj dozi zato što sada znamo da imunitet nakon preboljenja ili nakon cijepljenja traje tri do četiri mjeseca. Nema dokaza da ta peta doza donosi neku dobrobit onima koji su se cijepili, ali to je zato što je prekratko vrijeme i zbog toga se to snažno ne preporučuje. U ovom trenutku ne možemo donijeti takve poruke jer nemamo znanstvenih dokaza, ali oni koji se žele cijepiti petom dozom, to je dopušteno. Osobno sam se cijepio petom dozom prije dva tjedna jer mi je prošlo sedam mjeseci od četvrte doze – rekao je Capak.

sjever.hr/N1
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.