Now Reading:
Koprivničko-križevački sustav civilne zaštite spreman je za sve ugroze – u to se uvjerio i zamjenik Ljubić
Full Article 2 minutes read

Koprivničko-križevački sustav civilne zaštite spreman je za sve ugroze – u to se uvjerio i zamjenik Ljubić

U četvrtak, 13. listopada u svijetu se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, a tim povodom je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić zajedno sa suradnicima posjetio Službu civilne zaštite Koprivnica.

Posjetu su se u pratnji nastavnika priključili i učenici koprivničke škole COOR Podravsko sunce koji su iz prve ruke doznali kako funkcionira služba.

O metodologiji rada, ustrojstvu i aspektima sustava civilne zaštite govorio je pročelnik Službe Miroslav Blažotić, dok se načelnik Ljubić, uz zahvalu djelatnicima na predanom radu, osvrnuo na ključne događaje koji su obilježili posljednjih nekoliko godina.

Ljubić je naglasio kako je županijski sustav civilne zaštite sa svim svojim sastavnicama na najbolji mogući način odgovorio na sve oblike kriza koje su pogodile Koprivničko-križevačku županiju, Hrvatsku i svijet. Podsjetio je i na važnost edukacija i vježbi kako bi se u slučaju kriznih situacija dobro planiranom i pravovremenom reakcijom potencijalne posljedice svele na minimum.

Učenicima je prezentirana oprema te na praktičnom primjeru pokazana komunikacija unutar sustava ranog upozoravanja, što je između ostalog i glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Inicijativu za obilježavanje dala je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1989. godine, a važnost je s godinama rasla kako zbog sve većih žrtava i šteta od katastrofa, tako i zbog podizanja svijesti o odgovornosti ljudi za katastrofe.

Ujedinjeni narodi svake godine u središte pozornosti javnosti stavljaju jedan od sedam ciljeva Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015-2030. Ove je godine na red došao sedmi, ujedno i posljednji cilj – povećanje dostupnosti i pristupa sustavima ranog upozoravanja.

www.sjever.hr / kckzz.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.