Now Reading:
Kanadski veleposlanik impresioniran onime što je vidio u Zagorju: Za inovacije i suradnju udaljenost više nije prepreka!
Full Article 3 minutes read

Kanadski veleposlanik impresioniran onime što je vidio u Zagorju: Za inovacije i suradnju udaljenost više nije prepreka!

Mogućnosti proširenja zasad nedovoljno razvijene suradnje bila je glavna tema razgovora predstavnika Krapinsko-zagorske županije i veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Alana Bowmana vođenih u četvrtak u Poduzetničkom centru KZŽ u Krapini.

Zamjenica župana Jasna Petek izrazila je zadovoljstvo što je kanadski veleposlanik pokazao interes za Krapinsko-zagorsku županiju i uvjerena je da je Bowmanov posjet početak bolje i sadržajnije suradnje

-Ono što nas sigurno povezuje su zajednički pristup, pogled i stavovi vezani uz rad i suradnju s ranjivim skupinama u našem društvu, uz orijentaciju prema poštivanju različitosti, tolerancije u društvu i građenje demokratskog društva jednako dostupnog i uključivog za sve – kazala je Petek.

Dodala je da bez obzira na udaljenost, ne treba zanemariti činjenicu da Kanadu i Krapinsko-zagorsku županiju povezuju i gospodarstvenici.
-Postotak trgovinske razmjene u ukupnom broju trgovinske razmjene naše županije, odnosno naših gospodarstvenika, koji se odnosi na Kanadu je relativno mali, ali se iz današnjeg razgovora pokazalo da postoje mnoge mogućnosti proširenja suradnje. Našem smo gostu prezentirali naše strateške projekte, viziju razvoja Krapinsko-zagorske županije, a tu je i posjet energetskom centru Bračak, za koji je pokazao velik interes te tvrtki Prostoria koja dio svoje proizvodnje plasira na kanadsko tržište – istaknula je Petek.

Županova zamjenica izrazila je nadu da je posjet veleposlanika prvi korak uspješnijoj, sadržajnijoj i češćoj suradnji Kanade i Krapinsko-zagorske županije u budućnosti.

Veleposlanik Bowman nije krio da je impresioniran onime što je vidio, posebice u Poduzetničkom centru te predanošću Županije da unosi nove tehnologije u ekonomiju ove regije koja je zelena, održiva, s fokusom na inovacije.

-U Kanadi se takve stvari posebno na cijeni. Nadam se da ćemo tijekom dana razmijeniti ideje s obje strane o tome kako bolje povezati kanadske i vaše inovatore, s ciljem izgradnje zajedničke budućnosti od koje će obje strane imati koristi. Kanada je prilično daleko, ali imamo odličnu hrvatsko-kanadsku zajednicu koja nam pomaže premostiti tu udaljenost između naših država – kazao je Bowman dodavši da za inovacije udaljenost više nije prepreka.

-Mnogo toga možemo napraviti zajedno na unaprjeđenju novih industrija za koje sam siguran da imaju odličan potencijal za Kanadu i ovu regiju i Hrvatsku – izjavio je veleposlanik i istaknuo da se veseli snažnijoj budućoj suradnji.

Direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša zahvalila je veleposlaniku na posjetu i podršci te podsjetila da je suradnja kanadskog veleposlanstva i Poduzetničkog centra započela u okviru projekta BAIF na godišnjoj Women in Tech konferenciji.

-Veleposlanstvo je podržalo nastup naših startupova u okviru projekta BAIF, kroz neku svoju misiju i ciljeve koje žele podržavati ovdje u Republici Hrvatskoj, pogotovo što se tiče jednakosti i jednakog pristupa žena u društvu. Veleposlanstvo je podržalo našu inicijativu uspostave hrvatskih podružnica Women in Tech – rekla je Matuša te istaknula da je s Bowmanom razgovarala o konkretnim primjerima daljnje suradnje.

a.kučić/sjever.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.