Now Reading:
HRT-ovi inkasatori na terenu – I za posjedovanje mobitela morate plaćati pristojbu
Full Article 2 minutes read

HRT-ovi inkasatori na terenu – I za posjedovanje mobitela morate plaćati pristojbu

Iako ne posjeduju TV prijemnik, brojni građani nisu svjesni da pristojbu javnoj televiziji moraju plaćati i za posjedovanje mobitela, a HRT-ov kontrolor može vam naplatiti RTV pristojbu i ako vas zatekne s mobitelom u javnosti, piše večernji.hr.

– On bi vas mogao na cesti zaustaviti i tražiti da vidi ako imate mobitel te pitati plaćate li pristojbu – pojasnila je odvjetnica Dijana Kladar koja napominje kako je moguće dobiti i opomenu pred prekršajnu prijavu.

Mnogi su građani nezadovoljni odlukom da plaćaju produkciju određene televizijske kuće čiji sadržaj ne konzumiraju. HRT, s druge strane, objašnjava koja su pravila:

– Ističemo kako se iz RTV pristojbe čiji se iznos nije mijenjao više od deset godina – i to u uvjetima inflacije – ne financira samo HRT (radio, televizija i web) i javne usluge koje proizvodi, već i domaća audiovizualna kreativna industrija i ostali mediji – navode, dok neki građani svjedoče kako su im inkasatori pokušavali ući u stan.

Kako piše večernji.hr, Ana Knežević iz Hrvatske udruge potrošača objasnila je kako joj je agent kucao na vrata i bio baš agresivan, toliko da se dijete uznemirilo i počelo vrištati i plakati.

Visoki upravni sud tako je u više navrata presudio kako provedba ovlasti HRT-a i kontrole ”ne smiju biti takve da oduzimaju ili ograničavaju druga prava obveznika pristojbe, poput prava na privatnost ili prava na nepovredivost doma‘.

Izričaj odredbi HRT-a dopušta interpretaciju da bi ovlaštena osoba HRT-a mogla bez ikakvih ograničenja ulaziti u domove građana radi utvrđivanja činjenica posjeda prijamnika, dakle propisati prava i obveze za koje nema zakonske ovlasti, a koje normiranje bi bilo protivno drugim propisima više pravne snage ili kojim bi bila kršena neka druga ustavna i zakonska prava, piše večernji.hr.

www.sjever.hr / www.večernji.hr
13.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.