Now Reading:
Varaždin na svjetskoj karti potencijalnih filmskih lokacija, Bosilj spominje Varteks kao “Twilight zonu” za snimanje filmova
Full Article 3 minutes read

Varaždin na svjetskoj karti potencijalnih filmskih lokacija, Bosilj spominje Varteks kao “Twilight zonu” za snimanje filmova

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ugostio je u srijedu u Gradskoj vijećnici troje svjetskih stručnjaka iz Velike Britanije, Njemačke i Kanade koji su u potrazi za lokacijama koje će poslužiti kao kulise za snimanje filmova, serija i reklama.

‘Bridge of Spies’, ‘Enemy at the Gates’, ’‘The Death of Stalin’, ‘The Hole’, American Gods’, ‘Pixels’, ‘Hemlock Grove’, ‘Shadowhunters’ neka su od imena poznatih filmova za čije su kadrove zaslužni ‘location manageri’ Markus Bensch, Herriet Lawrence i John Rakich koji su danas stigli u Varaždin.

Kanađanin hrvatskih korijena John Rakich ujedno i predsjednik svjetske udruge location managera smatra kako Varaždin itekako ima potencijala za snimanje filmova.

– Grad je krasan i obilazeći ga, na svakom koraku može se naći nešto zanimljivo za prikazati i nadam se da ćemo usmjeriti više pažnje upravo na takve prizore. Često ne znamo što točno tražimo, bitno nam je da zapamtimo sve što smo vidjeli da možemo kasnije kada će nam trebati znati gdje koju lokaciju za to možemo iskoristiti, tako da nam je bitno da obiđemo i vidimo čim više toga – objasnio je.

Ovaj posjet organizirao je Filmski ured Varaždin kojim upravlja Pučko otvoreno učilište Varaždin u suradnji s Gradom Varaždinom i Turističkom zajednicom Grada Varaždina, a ravnateljica POU-a Lana Vukalović naglašava kako razvijaju kontakte s lokalnim producentima i režiserima, s video i glazbenim produkcijama, obrtnicima…

-Iskreno se nadamo da će se kroz određeno vrijeme i Varaždin pokazati kao odgovarajuća filmska lokacija za neke veće filmske produkcije, da ih možemo aktivirati. VFU je ovdje kao pomoć u logistici filmskim i svim drugim ekipama koje rade snimanja, od reklama, video spotova, serija, filmova i slično – rekla je Vukalović.

Dodala je da filmska industrija, između ostalog, na lokalnoj razini generira zapošljavanje, a jednako tako potiče i turizam.

– Prije sastanka uspjela sam ih provesti gradom, oduševljeni su, primarno s Varteksom, a ono ključno što ih zanima su starije, zapuštenije zgrade, zbog specifičnosti. Međutim cijela jezgra ih je već oduševila. Poseban interes su pokazali za rijeku Dravu. Ovim trenutkom je grad Varaždin stavljen na svjetsku kartu potencijalnih filmskih lokacija – istaknula je.

Gradonačelnik Bosilj govori kako su gostima predstavili potencijale grada i županije kao moguće destinacije za filmski turizam.

-Mislim da smo napravili dobar posao, a hoće li se oni odlučiti za Varaždin ovisi o puno faktora. Uglavnom imat će nas u svojoj bazi i ako se pojave određeni scenariji za koje im naša okolica odgovara, oni će nam sigurno doći. Napravit ćemo s njima jednu šetnju, uz pratnju turističkog vodiča, po samom gradu, a nakon toga obići će i Varaždinsku županiju i posjetiti naše dvorce, a zanima ih i rijeka Drava. No, s druge strane zanima ih i Varteks kao potencijalna “Twilight Zone” za snimanje filmova– kazao je Bosilj.

abrkic/sjever.hr
12.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.