Now Reading:
Hoće li se Zagrepčani ove zime smrzavati u javnom prijevozu? Evo što kažu iz ZET-a
Full Article 2 minutes read

Hoće li se Zagrepčani ove zime smrzavati u javnom prijevozu? Evo što kažu iz ZET-a

Zagrebački ZET, s obzirom na porast cijena energenata koji za njihovo poslovanje predstavljaju najveći trošak, već duže vrijeme radi na smanjenju troškova, a kakve planove za uštedu energije u javnom prijevozu imaju za ovu jesen i zimu, provjerio je Poslovni.hr.

Naime, prošlog tjedna bečko poduzeće za javni prijevoz objavilo je da ove jeseni i zime planira uvesti nove mjere uštede energije koje obuhvaćaju smanjenje temperature u tramvajima, vlakovima podzemne željeznice i poslovnicama na 18 stupnjeva, kao i rasvjetu na stanicama.

ZET u glavnom hrvatskom gradu također razmatra mogućnosti uštede energije prilagodbom temperature u vozilima u nadolazećim zimskim mjesecima u dijelu voznog parka gdje tehničke karakteristike vozila to dozvoljavaju, stoji u njihovom odgovoru za Poslovni.hr.

ZET inače već duže vrijeme radi na smanjenju troškova, a u skladu s time vozači tramvaja već imaju naputak za primjenu tehnike vožnje kojom se postiže smanjenje potrošnje električne energije.

-Uštedi se doprinijelo prije nekoliko godina i ograničenjem najveće brzine vožnje niskopodnih tramvaja. Također, tramvajska vozila imaju mogućnost rekuperacije električne energije, odnosno kod kočenja električnu energiju vraćaju u energetsku mrežu, u energetski sektor u kojem se nalaze. Tu energiju koristiti drugi tramvaj koji ubrzava, dok se jedan dio te energije koristi u tramvaju za ostale sustave – poručili su iz ZET-a za Poslovni.hr i dodali kako i kontinuiranom modernizacijom voznog parka doprinose smanjenju potrošnje i očuvanju okoliša.

Tako isporuku novih autobusa visoke EURO6 norme očekuju do kraja godine.

www.sjever.hr / poslovni.hr
12.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.