Now Reading:
Svo bogatstvo kulturne baštine na jednom mjestu – gradonačelnica Cividini otvorila 16. „Pesmaricu naših mamica”
Full Article 4 minutes read

Svo bogatstvo kulturne baštine na jednom mjestu – gradonačelnica Cividini otvorila 16. „Pesmaricu naših mamica”

U organizaciji Kulturno umjetničkog – društva „Katruže“ Ivanovec održana je 16. smotra izvornog pjevanja starih međimurskih pjesama i sakralnih napjeva „Pesmarica naših mamica.”

Ove godine nastupilo je ukupno 16 KUD-ova i pojedinaca izvođača iz cijelog Međimurja, uz goste iz Mađarske i Slovenije. Uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, Međimurske županije, Grada Čakovca i VMO Ivanovec te organizaciju Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i KUD-a iz Ivanovca, ljepote kulturne baštine svog kraja predstavili su redom Mješovita vokalna skupina KUD-a „Katruže“ Ivanovec, Ženska pjevačka skupina KUD-a Goričan, Mješovita vokalna skupina KUD-a „Mura“ Novakovec, Ženska vokalna skupina KUD-a Podturen, Nadica Patafta i Katarina Sabol, Pjevački zbor Strahoninec, Jelena Bašek, Ženska vokalna skupina „Petribske ružice“ iz Petribe (Mađarska), Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Cecilija Merkač – Hudopisk, Ženska pjevačka skupina Udruge žena Sivica, Ženska vokalna skupina KUU „Društvo žena G. Kraljevec“, KUD Šandorovec – Ivan Mađarić, Mješovita vokalna skupina Zbora matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnice Nedelišće, Ženska vokalna skupina KUD-a Žiškovec i Pjevačka skupina Fijolice, Međimurskog kulturno umjetničkog društva Ivan Car iz Ljubljane.

Grad Čakovec već dugi niz godina financijski podupire ovu manifestaciju, ali i mnoštvo programa kako samog KUD-a Katruže, tako i ostalih udruga s područja Ivanovca, pa je smotru svečano otvorila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

-Ivanovec je najveće naselje nakon Čakovca u sastavu grada, a posebno se ističe po bogatom javnom životu i njegovanju naše kulture i tradicije. S druge strane međimurska je pjesma jedna je od posebitosti našeg kraja, na koju smo s razlogom ponosi. Ona je svjetska nematerijalna baština, uvrštena na Unescovu listu, no s druge strane ona je dio nas, jer govori o nama, našim usponima i padovima, životnim stremljenjima. Sjeta, ljubav, žudnja česta su tema međimurskih pjesama, a ponajbolje ih interpretiraju upravo oni koji su ih čuli od svojih baka i djedova, koji su živjeli u vremenima kad su se međimurske pjesme pjevale u svim prigodama, od veselih do tužnih. Hvala ivanovečkim Katružama što nam neumorno iz godine u godinu omogućuju ovako lijep povratak u prošlost, ali i što na ovaj način od zaborava čuvaju poznate i manje poznate međimurske napjeve. Uvjerena sam da Pesmaricu nadgleda Stjepan Mesarić, koji nas je nedavno napustio. Mi koji smo ga poznavali zvali smo ga striček Štef, a upravo je on svojim neumornim radom u KUD-u postao sinonim za Pesmaricu. Hvala ti Štef što si nam u nasljeđe ostavio ovu manifestaciju – rekla je čakovečka gradonačelnica, otvorila smotru i zahvalila svima koji rade na očuvanju međimurske pjesme, koja će u budućnosti biti inspiracija našim nasljednicima.

Prikaz starih običaja u organizaciji i aranžmanu KUD-a Katruže, omogućuje starijima da se nakratko vrate u svoju djetinjstvo i mladost, a mlađima da nauče nešto o našoj prebogatoj folklornoj baštini. A priča o „Pesmarici naših mamica“ krenula je 2005. godine kada su, prema riječima Đure Horvata, glavni motivi bili ljubav i želja da stare međimurske narodne pjesme zapjevaju osobe treće životne dobi te da pjesme koje oživljavaju prošla vremena okupljaju sve ljubitelje kulturne baštine na smotri ovakvog tipa.

Slavica Petković, predsjednica KUD-a „Katruže“ rekla je da je izuzetno ponosna što su nakon godine stanke ponovo uspjeli okupiti međimurske kud-ove, ali i njihove tradicionalne goste koji su Ivanovčane svojim pjesmama vratili u prošlost.

-Ovogodišnja smotra je najbolji pokazatelj da će se ovakvi naši susreti uspješno organizirati i u budućnosti – zaključila je i pozvala sve prijatelje međimurske kulturne baštine na novo druženje i “Pesmaricu” u 2023. godini.

www.sjever.hr / cakovec.hr
11.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.