Now Reading:
Krenula je nestašica? Građani u panici javljaju: U trgovinama nema mesa
Full Article 2 minutes read

Krenula je nestašica? Građani u panici javljaju: U trgovinama nema mesa

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević u utorak je za 24sata potvrdila kako je došlo do onog zbog čega su mnogi strahovali – nestašice pojedinih proizvoda s liste osnovnih prehrambenih namirnica čije je cijene hrvatska Vlada prije mjesec dana ograničila.

-Ljudi nas zovu, javljaju nam da u trgovinama nema vratine, mljevenog mesa, svinjske lopatice i cijelog pileta. To su sve proizvodi kojima je Vlada ograničila cijene. Mesnicama i trgovcima se ne isplati prodavati te proizvode jer se ide čak ispod proizvođačke cijene. Što se tiče mesa, vidi se negativan efekt ograničenja cijena. Vlada nije smjela limitiranjem cijena dovesti proizvode i trgovce u nepovoljan položaj – rekla je Knežević za 24sata.

Prema riječima predsjednika Svinjogojske udruge Osječko-baranjske županije Gorana Janča, proizvođači imaju sve te proizvode, no kako kaže, bitno je postaviti pitanje zašto ih trgovački lanci nemaju.

-Samo mogu reći da su već lani nama proizvođačima ekstremno porasli svi inputi za proizvodnju svinjetine, enormno su poskupjele cijene stočne hrane, zatim energenata te je skočila i cijena rada. Cijena živih svinja još nije u korelativnom odnosu s cijenom proizvodnje. Vjerojatno lanci ne mogu naći dobru kalkulaciju, isto je sa šećerom i ostalim proizvodima kojima je ograničena cijena. Naravno da trgovački lanci ne mogu raditi s gubitkom pa pojedini trgovci ne stavljaju u svoj asortiman te proizvode, nego rade prerađevine. Hoće li se sad dogoditi inflacija tih prerađevina poput kobasica, kulenove seke, koji se rade od svinjske lopatice, treba sad vidjeti – kazao je Jančo za 24sata.

U Udruzi trgovine nadaju se da Vlada neće nastaviti produljivati mjeru ograničavanja cijena jer, kako upozorava direktorica Udruge Sanja Smoljak Katić, postoje dugoročni rizici nestašice.

-Ako dugoročno potraju ove mjere, bojim se da će doći do stvarnih nestašica i da nećemo imati pojedinih artikala iz ovih paketa mjera. Miješanje u slobodu tržišta nije dobro, trgovci to ne mogu pozdraviti jer smo prisiljeni prodavati robu ispod cijene po kojoj smo je nabavili – rekla je Smoljak Katić.

www.sjever.hr / 24sata.hr
11.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.