Now Reading:
Habijan sazvao presicu i ustvrdio: Narod ima pravo znati djeluje li oporba na daljinski upravljač centara moći s istoka
Full Article 4 minutes read

Habijan sazvao presicu i ustvrdio: Narod ima pravo znati djeluje li oporba na daljinski upravljač centara moći s istoka

U HDZ-u smatramo da narod, na koji se najčešće oporba poziva, ima pravo znati sluša li ili djeluje dio oporbe na daljinski upravljač određenih centara moći s istoka, izjavio je u utorak predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan.

Konferenciju za novinare Habijan je sazvao kako bi komentirao izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je premijera Andreja Plenkovića nazvao ”malim tiraninom koji se drznuo najaviti da će na opoziciju poslati represivni aparat”.

Podsjetimo, nove su trzavice između vlasti i oporbe počele u ponedjeljak kad je Plenković nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a ponovio stav da je oporba istragu o plinskom biznisu u Ini iskoristila za igrokaz u Hrvatskom saboru s ispitivanjem bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića “gdje bi se stvorila nekakva slika i predtekst za rušenje Vlade”.
-To uopće nema nikakve dileme, to je sve orkestrirana operacija i akcija točno jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera, samo moramo još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko je i vanjska. To je jedino pitanje o kojem još trebamo malo detaljnije povesti računa, ali i to ćemo ispitati – rekao je Plenković, a uslijedile su reakcije iz oporbe.

Habijan smatra da je riječ o nervozi u redovima nekih oporbenjaka.
-Isto tako mislim da narod svakako ima pravo znati koristi li možda pojedini ili dio oporbe financijska sredstva iz centara moći s istoka. Ako pogledate narativ većeg dijela oporbe prije nego što je započela ruska agresija na Ukrajinu, sjetimo se da su postojale također određene izjave oko odbijanja da se prihvati u Hrvatskom saboru deklaracija o Ukrajini, isto tako i oko odugovlačenja ratifikacije i primanja Švedske i Finske u NATO. Moramo se sjetiti isto tako određenih izjava koje i dalje postoje u hrvatskom medijskom prostoru, a dolaze od dijela političkih čelnika, oko stava prema ruskoj agresiji na Ukrajinu – rekao je Habijan.

Istaknuo je i da se djelovanje oporbe u zadnje vrijeme svodi na to da ruše vladu.
-Cijeli ovaj narativ koji je dosad bio i provlačio se, gdje se ne samo stranka nazivala zločinačkom organizacijom, nego i sve članice i članovi prozivali lopovima, kriminalcima, korumpiranima, sada dobiva jedan dodatni narativ kojem svjedočimo zadnjih mjesec dana, a to je da smo svi mi veleizdajnici i kvislinzi. Taj narativ koji postoji kod oporbe nema nikakvog drugog sadržaja i cijelo vrijeme imamo nekakvo recikliranje određenog medijskog sadržaja kojeg pročitaju u medijima i onda na tome pokušavaju graditi neku svoju političku priču – kazao je.

Habijan je posebno istaknuo da je s druge strane opozicije Vlada RH koja se u ovih šest godina svake godine bori s određenom novom krizom, u ovom trenutku energetskom. Dodao je da svojim politikama vlada nastoji, posebice paketom u vrijednosti 21 milijardu kuna, smanjiti inflatorni udar na građane i postići stabilnost.

-Mislim da je to potpuno jasno i smatram da moramo naglasiti da i kroz narativ koji se stalno provlači u oporbi i kroz nelegitimno Antikorupcijsko vijeće, odnosno saslušanja koja se tamo provode, gdje se prozivaju USKOK-ovi optuženici, moramo imati na umu i moramo vrlo jasno složiti taj mozaik i vidjeti da je to politika, jedina politika koja ostaje oporbi u ovom trenutku – istaknuo je Habijan.

Govoreći o Peđi Grbinu, Habijan je kazao da se radi o čovjeku koji donedavno nije znao gdje živi, gdje mu je žena studirala te da „očito ima problem sam sa sobom, ali ima problema i u svojoj vlastitoj stranci”.

Mislim da je on zadnji koji može govoriti o nekoj represiji. Pa pogledajmo njihov saborski klub, dakle u Hrvatskom saboru više od polovice saborskih zastupnika koji su ušli s liste SDP-a izbačeni su iz te stranke. Nedavno je izbačen gospodin Gotovac iz zagrebačke organizacije. Prema tome, da netko poput Grbina govori o represiji, mislim da je doista zadnji koji to može – izjavio je Habijan.-Ako pogledate taj narativ, u ovom trenutku možemo reći udružene oporbe koju imamo, od krajnje ljevice do krajnje desnice, u zadnje vrijeme uz ovaj narativ korupcija, kriminal i slično pokušavaju kroz Antikorupcijsko vijeće, koriste USKOK-ovog optuženika…Ako pogledam njihov narativ oko agresije Rusije na Ukrajinu prije nego što je ona započela, pa čak pojedinih oporbenih lidera i nakon toga, mislim da je sasvim izvjesno da imamo pravo pitati da li netko od njih koristi i djeluje na daljinski upravljač ili na gumb, ili se financira iz nekih centara moći – ponovio je Habijan.

Kazao je i da je bitno pogledati tko što govori i u kojem trenutku to govori.

a.kučić/sjever.hr
11.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.