Now Reading:
Energetska pića, pošast među maloljetnicima: Rezultati ankete u Varaždinskoj županiji porazni i zabrinjavajući!
Full Article 3 minutes read

Energetska pića, pošast među maloljetnicima: Rezultati ankete u Varaždinskoj županiji porazni i zabrinjavajući!

Čak 65 posto učenika osnovnih škola te 85 posto učenika srednjih škola u Varaždinskoj županiji konzumira energetska pića, pokazali su rezultati ankete o korištenju energetskih pića provedene u 30 osnovnih i 10 srednjih škola, na uzorku od više od 5.300 ispitanika.

Rezultate ankete ravnateljima osnovnih i srednjih škola te javnosti prezentirale su predsjednica Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, subspecijalist za kronične neurodegenerativne bolesti iz Opće bolnice Varaždin te članica Savjeta dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica je Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever.

Kiđemet-Piskač podsjetila je da energetska pića spadaju u skupinu bezalkoholnih napitaka i kao takva slobodno se prodaju u prehrambenim trgovinama, u kioscima i na svim mjestima koja su dostupna našim mladima, bez ikakvih ograničenja.

-Međutim, takva pića nisu neštetna jer sadržavaju neke tvari koje kod mladih osoba mogu izazvati neželjena djelovanja, odnosno štetno djelovati na njihov organizam. Ta neželjena djelovanja očituju se u smislu da djeca imaju ubrzani puls, postaju dehidrirana i smušena te mogu osjećati vrtoglavice, a može doći i do posebno štetnih neželjenih događaja, a to je moždani i srčani udar – kazala je Kiđemet-Piskač.

Rezultati ankete pokazali su da 60 posto djece od 4. razreda osnovne škole pa sve do 18. godine života sve više konzumira energetska pića.
– Kako stare tako češće konzumiraju energetska pića i istraživanje je pokazalo kako je muški spol češći u konzumaciji. Kada smo ih pitali zašto konzumiraju energetska pića, kao razloge najčešće su navodili kako se radi o umoru, manjak koncentracije i da im treba odmor nakon pojedinih aktivnosti. Najžalosnije je da informacije dobivaju iz reklama odnosno od prijatelja, najmanje iz stručne literature ili pak od roditelja – istaknula je Marijana Neuberg.

Dodala je da je uznemirujuća činjenica da je velik broj učenika – 30 posto osnovnoškolaca i 30 posto srednjoškolaca, imao neke ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije.
-Jedan dio njih imao je simptome od strane kardiovaskularnog sustava, takozvano stezanje i bol u prsima, ubrzani rad srca, a velik broj se požalio na mučninu i povraćanje. Nije zanemariv broj da je osam posto učenika imalo smetnje zbog kojih su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje. Smatram da je Varaždinska županija svijetli primjer i primjer dobre prakse, kako bi putem ovakvih istraživanja trebalo naći prave puteve edukacije koju treba proširiti i na učenike, ali i na njihove roditelje – kazala je Neuberg.

Podaci o 65 posto osnovnoškolaca i čak 85 posto srednjoškolaca koji konzumiraju energetska pića doista zabrinjavaju. Svjesni su toga i u Varaždinskoj županiji, stoga je županijski Savjet za zdravlje pokrenuo inicijativu za edukaciju mladih i njihovih roditelja te učitelja i profesora o štetnosti energetskih pića.

-Savjet za zdravlje reagirao je na podatke koje su dobili od svojih kolega liječnika pedijatara i djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, a koji su uočili povećanu konzumaciju energetskih napitaka kod djece i mladih u našoj županiji – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

-Znanje je moć i Varaždinska županija će i dalje davati potporu svom Odjelu za zdravstvo kao i ravnateljima i Savjetu, a sve u cilju kako bi se planirale preventivne aktivnosti i smanjila očita štetnost konzumacije energetskih pića te naša djeca, odnosno mladi osvijestili o svim štetnostima koje prevelika konzumacija energetskih pića proizvodi – zaključila je Zagorec.

a.kučić/sjever.hr
11.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.