Now Reading:
Broj pobačaja u Hrvatskoj u 15 godina smanjen za četvrtinu – Lani obavljeno 1774 zahvata na zahtjev žena
Full Article 3 minutes read

Broj pobačaja u Hrvatskoj u 15 godina smanjen za četvrtinu – Lani obavljeno 1774 zahvata na zahtjev žena

pobačaj

Kako stoji u izvješću za 2021. godinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine u Hrvatskoj je 1774 pobačaja obavljeno na zahtjev žena, s time da se ukupan broj pobačaja u zadnjih 15 godina smanjio za četvrtinu.

Naime, 2006. godine ukupno su obavljena 10.224 pobačaja, a lani je bilo 7712 takvih zahvata, što je 2512 slučajeva manje.

U ukupan broj ulaze i pobačaji izvedeni na temelju raznih medicinskih indikacija, uključujući i spontane pobačaje, prethodno utvrđene malformacije ploda i druge patologije.

Od ukupno 7712 pobačaja lani, njih su 1774 obavljena na zahtjev žena, navodi se u izvješću te se ističe da u 84,3 posto slučajeva pobačaja na zahtjev prije začeća nije bila korištena kontracepcija.

Trudnoće nastale, unatoč kontracepcijskim metodama, u prosjeku se događaju u tek dva do tri posto neželjenih trudnoća.

Izvor podataka su isključivo bolnice jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

Najveći udio od 48,3 posto odnosi se na kategoriju “ostalih abnormalnih produkata začeća”, na drugom mjestu s oko 34,6 posto slijede “legalno inducirani pobačaji”, dok spontani pobačaji čine oko 17,1 posto svih prekida trudnoća.

Stopa prijavljenih pobačaja kod mladih žena (ispod 20 godina) u Hrvatskoj je znatno niža nego u većini susjednih zemalja i EU.

Najviše stope pobačaja (s obzirom na broj stanovnika) imaju Karlovačka i Međimurska županija, a najniže Splitsko-dalmatinska i Brodsko-posavska županija.

Najveći broj legalno induciranih pobačaja, odnosno pobačaja na zahtjev lani je obavljen u KBC-u Rijeka (327), slijedi zagrebački KB Merkur (284), pulska (228) i karlovačka bolnica (262).

Prema zakonu, žena u Hrvatskoj može legalno izvršiti pobačaj u bolnici, unutar deset tjedana trudnoće, bez dozvole povjerenstva, što je bilo u 88 posto slučajeva, te nije zabilježen niti jedan smrtni ishod.

Na pobačaj se najviše odlučuju žene u dobi od 30 do 39 godina (44,8 posto), a slijede 20-godišnjakinje s udjelom od 38,9 posto.

Gotovo trećina žena koje su se odlučile na pobačaj bile su u braku i već su imale dvoje djece, što dokazuje da se prekid trudnoće i dalje previše često koristi kao zamjena za kontracepciju u srednjoj životnoj dobi.

Prošle su godine obavljena i 44 pobačaja kod maloljetnica, te 94 kod mladih punoljetnih djevojaka do 20. godine života.

Međutim i dalje ostaje pitanje sive zone pobačaja jer se navedeni podaci odnose samo na one prikupljene u zdravstvenim ustanovama.

www.sjever.hr / HZJZ
11.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.