Now Reading:
Međimurski proizvodi sve uspješniji na zahtjevnom švicarskom tržištu – Posavec: Regija smo koja u svakom društvenom segmentu snažno čuva i promiče svoje vrijednosti
Full Article 3 minutes read

Međimurski proizvodi sve uspješniji na zahtjevnom švicarskom tržištu – Posavec: Regija smo koja u svakom društvenom segmentu snažno čuva i promiče svoje vrijednosti

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Zürichu na čelu s generalnim konzulom mr sc. Slobodanom Mikacom organizirao je ove subote i nedjelje svečanosti povodom 30.obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Švicarske konfederacije, a čije je partnerstvo prihvatila Međimurska županija koja je na taj način dobila priliku za predstavljanje svojih gospodarskih i turističkih potencijala, te promociju međimurskih proizvoda.

U gradovima Spreitenbach i Olten održana je promocija video filma glazbeno dramske predstave o Zrinskima i Frankopanima „Bečka urota“ u izvedbi Hrvatskog kazališta u Švicarskoj. Na svečanosti obilježavanja je nastupila Zrinska garda Čakovec, a u glazbenom programu sopranistica Blanka Tkalčić uz klavirsku pratnju Danijela Ota.

Međimursku županiju predstavljao je župan Matija Posavec koji je u svom govoru istaknuo kako je Međimurje prepoznato kao jedna od najpoželjnijih regija za gospodarske aktivnosti, a nosi titulu Europske regije sporta, Europske destinacije izvrsnosti, najuspješnije destinacije održivog i inovativnog turizma, dok je međimurska popevka na svjetskoj listi UNESCO-ve nematerijalne baštine.

-Svaki narod mora čuvati svoj jezik, kulturu, tradiciju i povijest jer kad toga nema tada pada u ocean nesvjesnosti i gubi svoj identitet. Međimurje je regija koja u svakom društvenom segmentu snažno čuva i promiče svoje vrijednosti i na njima gradi regiju budućnosti. Naši potencijali u gospodarstvu, turizmu, kulturnoj i povijesnoj baštini, prirodnim ljepotama, zaštiti okoliša, gastronomiji, poljoprivredi su utemeljeni na konkretnim rezultatima i brojkama, a brojna ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu, obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu skrb pozicioniraju Međimurje na visokom stupnju razvijenosti. Nastojimo graditi dobre odnose sa državama i regijama u kojima žive naši iseljenici, i potaknuti ih da kroz Zavičajna društva, okupljanja i druženja ne izgube vezu sa svojim rodnim zavičajem – naglasio je župan.

Posavec se susreo i s bračnim parom Kedmenec, Marijom i Andrijanom, koji su uspostavili online prodaju međimurskih proizvoda na tržištu Švicarske, te distribuciju međimurskih vina u restoranima i bučinog ulja u delikatesnim trgovinama. Održan je i radni sastanak sa predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa Vinkom Sabljom s kojim je dogovoreno partnerstvo u organizaciji velikog okupljanja naših iseljenika iduće godine u Hrvatskoj.

Župan je posjetio i sjedište Hrvatske katoličke misije Solothurn gdje je upriličen susret s našim iseljenicima, a služena je i sveta misa koju je predvodio predsjednik misije fra Šimun Šito Čorić. 

-Hrvatska katolička misija izuzetno cijeni doprinos velikaških obitelji značajnih za hrvatsku ali i europsku povijest i snažno promičemo ostavštinu obitelji Zrinskih i Frankopana. Cijenimo što se u Bečkom Novom Mjestu, gdje su pogubljeni, postavio spomenik njima u čast, a mi ćemo kroz filmsko i umjetničko stvaralaštvo iskoristiti grad Čakovec i Međimurje kao mjesto gdje su stolovali – rekao je Posavec.

Generalni konzul RH u Zurichu Slobodan Mikac upriličio je prijem i radni sastanak u prostorijama generalnog konzulata u Zurichu gdje je dogovorena daljnja suradnja na povezivanju međimurskih i švicarskih poduzetnika, daljnji angažman na uključivanju u zajedničke gospodarske inicijative dviju zemalja, te skoro održavanje poslovnog foruma na kojem će se za naše građane koji žive u Švicarskoj ili švicarske građane predstaviti gospodarski potencijali sjevera Hrvatske.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
10.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.