Now Reading:
Međimurska županija sudjeluje u hvalevrijednom projektu prevencije ovisnosti djece i mladih Roma koji odrastaju u visokorizičnom okruženju
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija sudjeluje u hvalevrijednom projektu prevencije ovisnosti djece i mladih Roma koji odrastaju u visokorizičnom okruženju

U Romskom obiteljskom centru u Kuršancu u ponedjeljak je povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja održana uvodna konferencija pilot projekta „Prevencija ovisnosti usmjeren djeci i mladim Romima u Međimurskoj županiji”.

Projekt se provodi na temelju istraživanja koje je 2019. godine proveo HZJZ koji pokazuje da djeca u romskim naseljima odrastaju u visokorizičnom okruženju koje pogoduje razvoju ovisnosti o alkoholu i drogama, a koja su romskoj djeci, nažalost, često dostupna.

Već od najranije dobi nalaze se u okruženju gdje svakodnevno svjedoče konzumiranju opojnih droga ili alkohola stoga projekt za cilj ima ojačati vještine djece, mladih i njihovih roditelja na način da se odupru izazovima svakodnevnice i da proaktivno sudjeluju u uključivanju u zajednicu.

U sklopu projekta provode se treninzi za djecu i za roditelje u OŠ Kuršanec i OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec koja ima najveći broj upisane djece romske populacije u Republici Hrvatskoj, njih čak 375. Obuhvaćene su i skupine mladih Roma unutar romskih naselja u Paragu i Kuršancu preko mobilnih savjetovališta koje organizira međimurski Zavod za javno zdravstvo.

Projekt je s provedbom počeo početkom rujna i provodi se do studenog. Nastavak aktivnosti planiran je i sljedeće godine, a vrijednost za ova 3 mjeseca je 50 000 kuna.

Elvis Kralj, predstavnik Roma u Međimurskoj županiji pozdravlja ovu inicijativu.

-Godinama smo vapili za takvom vrstom pomoći. U zadnje vrijeme su takve droge uzele previše maha u svim romskim naseljima i rezultirale povećanjem kriminaliteta među nekim pojedincima. Takva slika se onda reflektira na cijelu romsku zajednicu i dodatno potpiruje vatru teških odnosa između Roma i većinskog stanovništva. Mi vapimo za takvim korisnim projektima jer kada bi se problemi kontinuirano rješavali onda ne bi bilo toliko problema s drogom – rekao je Kralj dodavši kako je potrebna izrada strategije Roma na nivou cijele države i da se prema njoj rješavaju i drugi problemi poput stambenog zbrinjavanja i siromaštva.

Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske koja je partner u ovom projektu ističe kako je evidentiran pad prekršaja zlouporabe droga tijekom dvije pandemijske godine.

-Trenutno se najviše zapljene odnose još uvijek na marihuanu, amfitamine, a pojavljuje se i dosta novih, sintetičkih droga. Zadnjih 9 mjeseci trend nam je blagog porasta kaznenih djela i prekršaja.
Kolege iz preventive u sklopu ovog projekta vodit će 12 predavanja za učenike sedmih razreda OŠ Macinec i Kuršanec i njihovih roditelja kako bi im objasnili što se dešava kad mi zateknemo osobu s drogom i što se kasnije dešava u smislu prekršaja ili kaznenih djela – opisao je Gačal.

Uz PU međimursku partneri na projektu su i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Centar za socijalnu skrb Čakovec.

abrkic/sjever.hr
10.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.