Now Reading:
Dva projekta Koprivničko-križevačke županije bore se za laskavu titulu najboljeg EU projekta, podržite ih!
Full Article 3 minutes read

Dva projekta Koprivničko-križevačke županije bore se za laskavu titulu najboljeg EU projekta, podržite ih!

Amazon of Europe Bike Trail projekt je koji je u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji u izbor za najbolji EU projekt predložila PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, izbor za najbolji županijski EU projekt organizira Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom Župan.hr, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Uz Amazon of Europe Bike Trail, drugi predstavnik Županije u izboru za najbolji EU projekt je Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad – u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli koja će se održati 25. listopada na Danima regionalnog razvoja i fondova EU, a glas za koprivničko-križevačke projekte možete dati do 17. listopada ovdje.

Biciklistička staza Europska Amazona nalazi se na području UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav koji se proteže kroz pet država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija). Glavna staza je podijeljena na dva dijela – Sjevernu (550 km) i Južnu (700 km) stazu, duž kojih se nalaze brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Svaka staza, podijeljena je u dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj, ukupno 27 dnevnih etapa, a opremljene su zajednički dizajniranom infrastrukturom (odmorišta, info točke), što rezultira s 1.250 kilometara zajedničke biciklističke staze uz Muru, Dravu i Dunav.

Projekt se provodio od lipnja 2018. godine do listopada 2021. godine, njegova vrijednost bila je 1.305.818 kuna.

Vodeći partner bio je Institut Iskriva iz Slovenije, a ostali partneri, uz Županiju, Općina Velika Polana iz Slovenije, Turistička udruga regije Bad Radkersburg, WWF Austrija i Trail Angels iz Austrije, Turistička zajednica Međimurske županije, Javna ustanova za zaštićene dijelove prirode i ekološka mreža Virovitičko-podravske županije, WWF Adria, Razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Balaton-felvidéki National Park, West Pannon i Poduzetnički centar Somogy županije iz Mađarske, Općina Apatin te Grad Sombor iz Srbije.

Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku, a završetak u mađarskom gradu Mohaču. Ruta bicikliste vodi kroz prekrasne krajolike netaknute prirode i pruža im uživanje u lokalnom gostoprimstvu, prirodnim i kulturnim znamenitostima te enogastronomskoj ponudi kontinentalnog dijela Hrvatske i uključenih regija. Također, rezervirajući svoj odmor na ovoj stazi, posjetitelji direktno podržavaju očuvanje ugroženih vrsta i njihovih staništa, obzirom da se dio prihoda donira projektima zaštite prirode u regiji.

www.sjever.hr / kckzz.hr
10.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.