Now Reading:
Dok u Zagrebu traje pobuna zbog novih vrećica za otpad, Koprivnica je u samom vrhu po razvrstavanju unatoč kažnjavanju građana – evo kako!
Full Article 4 minutes read

Dok u Zagrebu traje pobuna zbog novih vrećica za otpad, Koprivnica je u samom vrhu po razvrstavanju unatoč kažnjavanju građana – evo kako!

Uz Osijek, u samom se vrhu održivog gospodarenja otpadom među hrvatskim gradovima našlo i administrativno središte Koprivničko-križevačka županije, grad Koprivnica koji svojim primjerom pokazuje da je moguća uspostava modernog i efikasnog sustava, koji zahtjeva vrijeme, a i novac.

Kako prenosi index.hr Komunalac Koprivnica otvorio je još 2004. prvo reciklažno dvorište za neopasni i nekoliko vrsta opasnog otpada, a danas upravlja s četiri slična dvorišta, dva u Koprivnici te po jedno u Novigradu Podravskom i Legradu. 2009. je ugrađeno 16 polupodzemnih spremnika za papir, plastiku, metal i staklo, koji se nalaze na četiri lokacije u gradu. Politika razvrstavanja otpada na kućnom pragu počinje 2011. podjelom zelenih vreća za skupljanje biorazgradivog otpada. 

U tu je svrhu Komunalac izgradio kompostanu, u kojoj se i danas proizvodi kvalitetan kompost I. klase. Koristite ga građani za sadnju cvijeća, a Komunalac za javne zelene površine. Kompostana može godišnje zaprimiti 9000 tona biorazgradivog otpada. Potom je krenulo prikupljanje ambalažnog otpada od plastike, a 2014. kućanstva su dobila plave vreće za odlaganje papira. Iduće godine su zelene vreće zamijenjene smeđim posudama za biorazgradivi otpad, a 2018. na kućne pragove dolaze i plave posude umjesto vreća za papir.

Lani je taj proces završen podjelom žutih posuda za plastiku i ambalažni otpad pa sada svako kućanstvo posjeduje, uz crnu posudu u koju se odlaže komunalni otad, još tri posude. Kućanstva s okućnicom mogla su od Komunalca preuzeti i vrtni komposter, odnosno posudu u kojoj mogu sami proizvoditi kompost za bilje, dok su stambene zgrade dobile kontejnere za odlaganje odvojenog otpada.

Što se tiče kažnjavanja za nepravilno odlaganje otpada, bilo je odlučeno da će stanari stambenih zgrada, ako se ne utvrdi pojedinačna odgovornost, svi snositi posljedice sukladno udjelima u korištenju spremnika. To je izazvalo prigovore jer je svaki prolaznik mogao baciti smeće u kontejnere na javnim površinama, pa je Grad Koprivnica stanarima višestambenih zgrada ustupio javne površine na koje su postavljeni kavezi za kontejnere pod ključem. 

Gradnju kaveza financirali su sami stanari, a danas 90 posto zgrada ima neku vrstu zajedničkog spremišta pod ključem. Kazne iznose od 100 do 2100 kuna, no dosad nijedno kućanstvo nije tako kažnjeno već se posezalo za opomenama i educiranjem.

Komunalac je, uz pomoć Grada i Ministarstva zaštite okoliša, ulagao u vozni park, tako da posjeduje vozila za pojedine frakcije otpada, dvokomorno vozilo za odvojeno sakupljanje otpada, vozila za odvoz i pražnjenje spremnika na zelenim otocima te specijalna vozila za glomazni otpad. Kamioni su opremljeni kamerama, sustavom za praćenje i očitanje čipiranih spremnika. Građanima su dostupna 62 zelena otoka, na kojima se nalazi 231 kontejner. Jedino tamo je moguće odložiti stakleni otpad, a za tekstil su postavljena dva spremnika. Odnedavno su na pojedinim zelenim otocima i spremnici za korišteno jestivo ulje.

Količine prikupljenog otpada su od početka razvrstavanja značajno porasle – Komunalac je 2013. prikupio 436 tona, a 2021. godine 2525 tona biorazgradivog otpada. Golemi rast je kod plastičnog otpada – 2012. bilo je prikupljeno svega 8.8 tona, a lani 694.6 tona.

No razvrstavanje otpada na kućnom pragu donijelo je i povećanje računa kućanstvima. Po trenutnom cjeniku, jedan odvoz otpada kućanstva koja posjeduju 80-litrene posude stoji 49.5 kuna, za ona sa 120-litrenim posudama 74.3 kune, za 240-litrene posude 148.7 kuna, za 360-litrene 223 kune, a za kontejnere čija je zapremnina 1100 litara 681.5 kuna. Svaki sljedeći odvoz stoji 5.89 / 8.84 / 17.67 / 26.51 / 81.01 kunu, ovisno o zapremnini posude.

sjever.hr/index.hr
10.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.