Now Reading:
Ruralni razvoj, razvoj hrvatskog sela i ostanak na selu – temeljni postulati Ministarstva poljoprivrede, evo koliko je za tu namjenu uloženo u sjever Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Ruralni razvoj, razvoj hrvatskog sela i ostanak na selu – temeljni postulati Ministarstva poljoprivrede, evo koliko je za tu namjenu uloženo u sjever Hrvatske

Na 22. izboru najuzornije hrvatske seoske žene održanom sinoć u Čakovcu u ulozi ocjenjivačkog suca našao se državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, koji ističe kako uloga suca nije nimalo lagan zadatak, jer su sve žene koje su sudjelovale u izboru, kako ističe, pobjednice, svaka na svoj način.

Titula je pripala Antoniji Mrzlić Budak iz Svetog Petra u Šumi u Istarskoj županiji u oštroj konkurenciji s još 17 kandidatkinja iz 13 županija.

Žene koje su sudjelovale u izboru prije svega su nositeljice OPG-ova, posebice onih koje i prerađuju svoje proizvode, a Tušek smatra kako svima mogu biti uzor.

-Pokazale su sve što znaju i umiju. Prezentirale su nam i pokazale tradiciju, poljoprivredne proizvode i svoja gospodarstva, a isto tako kraj iz kojeg dolaze. One su sve pobjednice jer su pokazale kako od zaborava čuvati hrvatsku tradiciju koja je usko povezana sa životom na selu, poljoprivrednom proizvodnjom i kako to prenose na nove generacije – izjavio je Tušek rekavši kako je upravo to smisao malih OPG-ova kojih jako puno ima na sjeveru Hrvatske, a koje Ministarstvo rado podupire.

Konkretno, iz Programa ruralnog razvoja Ministarstvo je isplatilo gotovo 14 milijardi kuna financijskih sredstava.

-U prvom redu to se odnosi na investicije u velika poljoprivredna gospodarstva, ali posebice i ona mala, u preradi poljoprivrednih proizvoda, a isto tako i u diverzifikaciju kao što je seoski turizam i ponuda proizvoda na OPG-ovima. Na području sjevernih županija možemo reći da je gotovo svaka premašila milijun kuna koje su isplaćene poljoprivrednim proizvođačima što je znatan poticaj njihovom razvoju – zaključio je Tušek.

abrkic/sjever.hr
09.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.