Now Reading:
NOVI CRO Demoskop: Pljačka INA-e i dalje nagriza rejting HDZ-a, a evo tko je najpozitivniji političar!
Full Article 2 minutes read

NOVI CRO Demoskop: Pljačka INA-e i dalje nagriza rejting HDZ-a, a evo tko je najpozitivniji političar!

Objavljen je CRO Demoskop za listopad koji ekskluzivno donosi RTL u suradnji s Promocijom plus, a rezultate istraživanja prezentirala je Damira Gregoret.

Čak ispred rekordne inflacije građanima je pljačka u INA-i najvažnija tema u zemlji, a to i dalje utječe na rejting vladajuće stranke i premijera.
Iako je HDZ i dalje prvi izbor za gotovo četvrtinu ispitanika ovo je drugi najniži rejting od dolaska Andreja Plenkovića na čelo stranke (listopad 24,4 posto – rujan 24,2 posto). Sličnu potporom kao u rujnu imaju i SDP (listopad 16,7 posto – rujan 16,6 posto) i Možemo! (listopad 10,6 posto – rujan 10,6 posto) – dvije lijeve opcije koje su bile pred raspadom koalicije u glavnom gradu.

Uz blagi pad četvrti izbor je MOST, nešto iznad 9 posto (listopad 9,2 posto – rujan 9,4 posto), pa još jedna desna opcija Domovinski pokret, koji raste u odnosu na rujan (listopad 6 posto -rujan 5,5 posto). Ostale su političke opcije daleko, poput CENTRA (listopad 2,3 posto – rujan 2,2 posto).

Daleko je i HSS (listopad 1,4 posto – rujan 1,8 posto), odbjeglih SDP-ovci koji su postali Socijaldemokrati (listopad 1,4 posto – rujan 1,3 posto) i Fokus (listopad 1,4 posto – rujan 1,6 posto), donosi RTL.

Najpozitivniji političar

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih političara promjena nema pa i dalje vrh drže dva predsjednika, s tim da je Predsjednik Republike Zoran Milanović prvi izbor još od ožujka prošle godine (listopad 16,9 posto – rujan 16,4 posto). U stopu ga prati predsjednik Vlade Andrej Plenković (listopad 14,3 posto – rujan 15 posto) – no i jedan i drugi pozitivne doživljaje izazivaju kod manje od petine građana. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je u fokusu bio zbog novog sustava odvajanja otpada, zadržao je treću poziciju uz rast u odnosu na rujan (listopad 5,5 posto – rujan4,8 posto).

sjever.hr/rtl.hr
09.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.