Now Reading:
Izluđuju vas smrdljivi martini? Evo kako ih se riješiti i što nikako ne smijete raditi
Full Article 2 minutes read

Izluđuju vas smrdljivi martini? Evo kako ih se riješiti i što nikako ne smijete raditi

Proteklih se dana brojni građani žale se da su njihovi domovi prepuni smrdljivih martina, a ističu i da ih je ove godine više nego inače.

Zavlače se u naše domove, pronalazimo ih na zidovima, okupirali su naše podrume… Je li situacija zabrinjavajuća i što se ustvari događa, novinari Dnevnika.hr pitali su profesoricu sa zagrebačkog PMF-a Luciju Šerić Jelasku.

-Toplije vrijeme i vlaga, kao i klimatske promjene, pogoduju kukcima da se brže razmnožavaju, tako da možemo govoriti o povećanom broju smrdljivih martina – rekla je Šerić Jelaska te dodala da oni u naše domove ulaze zbog nižih temperatura jer traže toplo i skriveno mjesto na kojemu mogu prezimiti.

Naglasila je da smrdljivi martini nisu opasni i otrovni za ljude, ali su dosadni i ispuštaju smrdljiv i neugodan miris. Kako ističe, građani se ne moraju bojati da će se smrdljivi martini namnožiti u njihovu domu jer tijekom jeseni i zime oni traže mjesto za prezimljavanje, a tek u proljeće počinje njihovo razmnožavanje.

Smrdljivi martini zadaju glavobolju i poljoprivrednicima jer su štete na poljoprivrednim kulturama svake godine sve veće.
-Hrane se biljnim sokovima, do kojih dolaze pomoću rila, te zbog toga nastaju štete na plodovima. Osim toga, prelaze s ploda na plod i  mogu prenositi gljivice, koje se onda šire i rade štetu – objasnila je profesorica za Dnevnik.hr.

Jednu stvar nikako nemojte raditi

Šerić Jelaska kaže da se smrdljivih martina najbolje riješiti mehaničkim putem, ali treba biti oprezan jer oni prilikom obrane ispuštaju vrlo neugodan miris, zato se ne preporučuje gaženje i stiskanje.

Također savjetuje građanima da nikako ne koriste insekticide kako bi ih se riješili jer je riječ o kukcima koji nisu opasni, pa nema potrebe da građani ugrožavaju svoje zdravlje. Ističe da, iako smrdljivi martini nisu opasni, neki ljudi mogu dobiti alergijsku reakciju ako su izuzetno osjetljivi, no takvi su slučajevi  rijetki.

sjever.hr/dnevnik.hr
08.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.