Now Reading:
GLJIVARENJE V STUBAKIMA Evo koji dan morate rezervirati za manifestaciju koja se ne propušta
Full Article 2 minutes read

GLJIVARENJE V STUBAKIMA Evo koji dan morate rezervirati za manifestaciju koja se ne propušta

„Gljivarenje v Stubakima“ je tradicionalna jesenska manifestacija TZO i Općine Stubičke Toplice koja je ove godine proslavila svoju 25. obljetnicu, srebrni pir.

Održava se u sklopu županijske manifestacije „Jesen u Zagorju“. Manifestacija okuplja gljivare i zaljubljenike u prirodu te brojne udruge s područja Stubičkih Toplica i okolice.

Po broju sudionika i količini ubranih gljiva jedna je od najvećih manifestacija te vrste u Hrvatskoj te samim time doprinosi obogaćivanju turističke ponude, kako same Općine Stubičke Toplice, tako i cijele Krapinsko-zagorske županije. Naime, manifestacija okuplja preko tisuću posjetitelja, od čega njih tristotinjak svake godine dolazi organizirano, osim amaterskih poznavatelja gljiva, dolaze i članovi gljivarskih društava iz Varaždinske i Međimurske županije, Istre, Karlovca i drugih mjesta.

Kako je manifestacija već prepoznatljiva i prepoznata od stane TZ KZŽ i uvrštena u popis manifestacija „Jesen u Zagorju“, svrha manifestacije i njezin značaj je već prepoznatljiva za stvaranje brenda „Zagorje, bajka na dlanu“. Od velikog je značaja za turistički razvoj jer pridonosi turističkom sadržaju Županije, a specifična je i jedinstvena na prostoru KZŽ.

Prema broju sudionika, ova manifestacija je mnogobrojna, jer okuplja udruge s područja Općine Stubičke Toplice, kao što su Gljivarsko društvo «Blagva», Lovačko društvo «Jazavac», Planinarsko društvo «Stubaki», te Udruga Hrvatska žena, ali i subjekti s područja Stubičkih Toplica i ugostitelji topličkog kraja. Priključili su se i učenici Srednje škole iz Zaboka, kao i gljivarsko društvo «Kamilo Blagaić» iz Zagreba.
Za determinaciju gljiva kao i za stručno predavanje te upite zainteresiranih zadužen je Mladen Strižak, iz gljivarskog društva «Kamilo Blagaić» iz Zagreba. Neizostavan dio Gljivarenja je i ponuda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja cijele Krapinsko-zagorske županije, a ne samo topličkog kraja.

Gljivarenje v Stubakima je inovativno jer spaja i ekologiju i ima elemente zabavnog i kulturnog karaktera te edukativni karakter za sve zaljubljenike u prirodu koji žele nešto više naučiti o raznim vrstama gljiva s područja Medvednice.

Ovogodišnje izdanje manifestacije održat će se u subotu, 15. listopada, a donosimo i program:

sjever.hr
08.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.