Now Reading:
FOTOGALERIJA I VIDEO 17. Bitka za Čanjevo – Utvrda je obranjena!
Full Article 2 minutes read

FOTOGALERIJA I VIDEO 17. Bitka za Čanjevo – Utvrda je obranjena!

Na arheološkim iskopinama utvrde Čanjevo ove je subote, 17. godinu zaredom, uprizorena „Bitka za utvrdu Čanjevo”, povijesna manifestacija koja u općinu Visoko iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

Riječ je o scenskom prikazu života stanovnika utvrde u srednjem vijeku, odnosno 1590. godine o kojoj postoji najviše podataka te bitke s Turcima.

U Varaždinskoj županiji postoji više od 300 dvoraca, utvrda, palača i imamo doista respektabilnu kulturnu i povijesnu baštinu, izjavila je zamjenica župana Silvija Zagorec.
-Drago mi je, stoga, što se održava ova Bitka za Čanjevo jer se na taj način ponovo popularizira jedan lokalitet. Sve je počelo prije 17 godina, općinsko je vodstvo prepoznalo važnost ovog lokaliteta i upriličilo ovu bitku, kako bi se dalje, kroz sve ove godine, kontinuirano radilo na prepoznatljivosti jer znamo da je ova bitka zaštitni znak općine Visoko i pozicionira Varaždinsku županiju na turističku kartu – kazala je zamjenica Zagorec.

Na utvrdi Čanjevo od 2003. godine obavljaju se arheološka istraživanja i građevinska obnova, a 2005. godine osnovana je udrugu Praškocijeve haramije koja i organizira Bitku za Čanjevo, kako bi na neki način popularizirali utvrdu.
-Ove godine imamo četiri povijesne postrojbe: Praškocijeve haramije, Red sv. Nikole iz Varaždina, Red srebrnog zmaja iz Zagreba i Povijesnu postrojbu ban Gašpar Alopić iz Turopolja. Tradicionalno, kod nas su i kuburaši, Prva kubura Višnjica, koji daju dodatnu atraktivnost manifestaciji – rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

-Kad je riječ o utvrdi, imamo napravljen projekt obnove i prezentacije, kako bi je priveli pravoj turističkoj svrsi, a čekamo natječaj ministarstva za Program zaštite i gradnje kulturne baštine i vjerujem da ćemo ove godine proći na natječaju Ministarstva kulture – rekao je Mateković te dodao da je procijenjena vrijednost radova oko 4 milijuna kuna.

Brojni su posjetitelji i ovoga puta uživali u raznim atrakcijama, a u središtu pozornosti bile su popodnevna te noćna bitka za Čanjevo, uz vatru i svjetlosne efekte.

Kako je protekla Bitka za Čanjevo, pogledajte u našoj veliko fotogaleriji (a imamo i video):

a.kučić/sjever.hr
08.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.