Now Reading:
U Kumrovcu otvorena bajkovita šetnica Park šume Dubrava – Kolar: Ovakvi projekti su potrebni i zdravi, ali i naša obaveza prema budućim generacijama
Full Article 3 minutes read

U Kumrovcu otvorena bajkovita šetnica Park šume Dubrava – Kolar: Ovakvi projekti su potrebni i zdravi, ali i naša obaveza prema budućim generacijama

Općina Kumrovec dobila je novi turistički sadržaj, a riječ je Park šumi Dubrava koja je u petak svečano otvorena za sve zaljubljenike u šetnju i prirodu.

Kako je pojasnio tamošnji načelnik Robert Šplajt riječ je o projektu za koji se ideja rodila još 2018. godine, a pokrenut je na inicijativu Općine Kumrovec i Udruge Inicijativa za razvoj općine Kumrovec.

– Odlučili smo napraviti nešto što će donijeti dodatni sadržaj i dodatnu vrijednost samom Kumrovcu, a kako bi u njemu uživala, kako naša djeca tako i svi oni koji nas posjećuju. Naime, Kumrovec je prvenstveno kulturno – turističko mjesto – rekao je načelnik Šplajt dodavši kako su dvije godine čekali da bi dobili zeleno svijetlo od Ministarstva poljoprivrede.

– Sretni smo jer smo uspjeli dobiti stopostotna sredstva za ovaj projekt, što mislim da je velik uspjeh za jednu tako malu općinu – kazao je Šplajt.

Vrijednost radova, koje financira Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iznosi pola milijuna kuna.

Otvorenju je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ovaj naš kumrovečki i klanječki kraj krase i ekološke staze na Cesargradskoj gori te na Risvičkoj gori, staza kroz krošnje u Zelenjaku, gdje imamo i školu malih rendžera čuvara prirode, a danas smo tom popisu dodali i Park šumu Dubrava. Najbitnije je da je ovaj projekat u suradnji Udruge i Općine napravljen za nas koji ovdje živimo i kako bi djecu odgajali da žive s prirodom, a nakon toga i za sve one drage goste i turiste koji nam dolaze. Ovakvi projekti ne samo da su potrebni i zdravi, nego su i naša obaveza prema generacijama koje nam dolaze – poručio je župan Kolar.

Kroz park šumu postavljene su i klupice te info multimedijske table, ali i likovi iz bajke koji posjetitelje vode kroz šumu i nose poruke. Riječ je o desetak drvenih skulptura, a koje su kako je objasnio kipar Željko Ilić izrađene u sklopu kiparsko – likovne kolonije tehnikom kiparenja motornom pilom na temu likova iz bajki, poput crne kraljice, Pinokija, šegerta Hlapića, žaba i vukova.

– Materijal koji smo upotrebljavali je drvo starog hrasta koji je zbog svoje dotrajalosti bio namijenjen za rušenje, a kojem smo mi kroz naše skulpture udahnuli novi život. Skulpture su postavljene uz stazu i nadam se da će zbog svoje teme prije svega biti zanimljive djeci – rekao je.

U realizaciji ovog vrijednog projekta sudjelovala su i djeca, a kao što je istaknuto više puta tijekom otvorenja projekt je prvenstveno i namijenjen onim najmlađima pa je tim povodom dječji načelnik Općine Kumrovec Petar Županić u ime djece izrazio zahvalnost što mogu uživati u ovakvoj lijepoj živopisnoj šumi.

– Drago mi je što smo mi učenici zasukali rukave i pomogli pri njenom čišćenju. Zahvaljujem svim umjetnicima koji su svojim vještim rukama izradili ove prekrasne likove iz bajke. Dužnost nas djece je da očuvamo ovu šumu i njene stanovnike – poručio je Županić uvjeren da će se na ovim klupama rađati neke nove simpatije i da će kroz krošnje Dubrave šuštati ljubav.

www.sjever.hr
07.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.