Now Reading:
U Bjelovarsko – bilogorsku županiju stiže 42 milijuna kuna za sanaciju šteta od olujnog nevremena
Full Article 3 minutes read

U Bjelovarsko – bilogorsku županiju stiže 42 milijuna kuna za sanaciju šteta od olujnog nevremena

Nakon što je Vlada RH odobrila Bjelovarsko – bilogorskoj županiji 42 milijuna kuna pomoći za sanaciju štete na nevremenu pogođenom području župan Marko Marušić održao je konferenciju za novinare.

– Zahvaljujem Vladi na odobrenoj pomoći i zaista brzoj reakciji. Ta pomoć odobrena je svega tri tjedna nakon nevremena. Brzina kojom je Vlada reagirala i sve što su učinili od prvog dana, još je jedan pokazatelj da je ovoj Vladi briga o građanima, sigurnost građana i pomoć gospodarstvu jako važna. Prvi dan nevremena posjetili su nas potpredsjednik Vlade Tomo Medved i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, a nakon nekoliko dana i ministrica poljoprivrede koja je s nama obišla najpogođenije poljoprivrednike. Na nama je da utvrdimo jasne kriterije za dodjelu sredstava kako bi se ona namjenski utrošila – kazao je župan Marušić te zahvalio svim hitnim službama koje su nakon oluje odradile vrhunski posao.

Podsjetimo, Vlada je jučerašnjom odlukom prihvatila zaključke o pomoći od 42 milijuna kuna i to 25 milijuna kuna kroz Ministarstvo financija odnosno proračunsku rezervu za jedinice lokalne samouprave, 12 milijuna kuna putem Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za sanaciju materijalne štete na stambenim i gospodarskim objektima te javnoj infrastrukturi, a 5 milijuna kuna osigurano je kroz Ministarstvo poljoprivrede.

Također, donesena je i odluka kojom se zadužuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da, u suradnji s društvom Hrvatske ceste d.o.o., Bjelovarsko – bilogorskom županijom i Županijskom upravom za ceste, provede sve aktivnosti radi osiguranja pomoći u vezi sa sanacijom šteta na cestama nastalih kao posljedica prirodne nepogode. Sredstva će se stanovnicima isplatiti putem mjera i javnih poziva koje bi trebale biti raspisane sljedeći tjedan.

Nevrijeme koje je 15. rujna 2022. pogodilo županiju imalo je, prema analizi Državnog hidrometeorološkog zavoda, sva obilježja tornada. Zahvatilo je područje dva grada – Čazme i Grubišnog polja te pet općina – Berek, Đulovac, Ivanska, Velika Trnovitica i Veliki Grđevac, ukupne površine 994 četvorna kilometra.

Prema prvim grubim procjenama lokalnih stožera civilne zaštite, šteta je procijenjena na 69 milijuna kuna, no točne brojke znat će se tek nakon što lokalna povjerenstva završe procjenu i unesu sve podatke u Registar štete. A taj postupak, u skladu s procedurom koja se primjenjuje nakon proglašenja prirodne nepogode, još traje.

Nakon konferencije za medije održan je radni sastanak župana Marušića s gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalnih samouprava u kojima je proglašena prirodna nepogoda.

www.sjever.hr
07.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.