Now Reading:
PRVI U RH Romi u Međimurju stekli pravo na dvojezične ploče, Kajtazi odgovorio na optužbe pri podjeli vešmašina: Ne možemo govoriti o uključivanju u društvo ljudima koji se nemaju gdje oprati
Full Article 2 minutes read

PRVI U RH Romi u Međimurju stekli pravo na dvojezične ploče, Kajtazi odgovorio na optužbe pri podjeli vešmašina: Ne možemo govoriti o uključivanju u društvo ljudima koji se nemaju gdje oprati

Saborski zastupnik i predstavnik romske manjine Veljko Kajtazi u intervjuu za portal objektivno.hr progovorio je o položaju ove manjine u hrvatskom društvu te na koji im način sve planira pomoći.

Komentirao je i rezultate posljednjeg popisa stanovništva kroz prizmu porasta broja Roma.

Istaknuo je kako od svih manjina u hrvatskoj jedino romska bilježi rast te da je taj broj zapravo i veći od službenog podatka od 17.980 Romkinja i Roma.

No, vidljiv je velik iskorak u tom pogledu poput lakše provedbe programa namijenjenih unaprjeđenju života romske zajednice, ali i zastupljenost u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Tako će na sljedećim izborima birati zamjenika župana u Međimurskoj županiji; zamjenike načelnika u Orehovici, Pribislavcu, Maloj Subotici, Nedelišću, Kotoribi, Jagodnjaku, Petrijanecu te niz manjinskih predstavnika kroz vijeća na razini županija, gradova i općina.

-U Općini Orehovica Romi su prešli prag od 33% koji je preduvjet za dvojezičnost, odnosno postavljanje dvojezičnih ploča na sve državne institucije – ističe Kajtazi.

Da je riječ o povijesnom uspjehu govori i činjenica da jer riječ o prvom takvom slučaju u Hrvatskoj gdje će Romi dobiti pravo na dvojezične ploče.

Za objektivno.hr ogovorio je i na kritike pojedinaca da je pogodovao suradnicima pri nedavnoj podijeli bijele tehnike po romskim naseljima u Međimurju.

-To su gluposti jer bi ja po tome imao desetak tisuća suradnika. Program se javno i transparentno objavljuje te se prijaviti mogu svi pripadnici romske zajednice i taj program polako privodimo kraju. Cilj je bio najugroženijima omogućiti osnovne životne uvjete – kupaonice, veš mašine kako bi djeca mogla čista u školu. Naravno da ne mislimo da takva pomoć ne treba i drugim ugroženim skupinama, ali učinili smo dobro djelo jer ne možemo govoriti o obrazovanju i uključivanju u društvu ljudima koji se nemaju gdje oprati. Moramo se nažalost i takvim pitanjima baviti ako želimo stvarno uključiti one najugroženije – zaključio je Kajtazi.

sjever.hr/objektivno.hr
07.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.