Now Reading:
VIDEO Pogledajte kako je bilo na manifestaciji „Kulturna baština Općine Goričan – kaj su jeli naši stari“
Full Article 1 minutes read

VIDEO Pogledajte kako je bilo na manifestaciji „Kulturna baština Općine Goričan – kaj su jeli naši stari“

Posljednje subote u rujnu na Šuderici u Goričanu održana je manifestacija „Kulturna baština Općine Goričan – kaj su jeli naši stari“ u organizaciji Općine u sklopu projekta MR-EGTC Heritage HUHR.

Projekt se temelji na gastronomskim i kulturnim običajima te povezivanju ljudi koji žive s obje strane Mure.

Tako su vrijedne udruge iz Goričana za sve prisutne pripremile autohtona međimurska jela. Bilo je tu svega, od tradicionalnog graha sa zeljem, variva od hajdinske kaše, pohanih i pečenih odrezaka, faširanaca, mesnih štruca do čvaraka, trganaca, sireva ličenaca i turoša, mesa s tiblice i hladnetine. Nije nedostajalo ni starinskih slastica koje su podsjetile na izvornost međimurskog kraja.

Općinski načelnik Emanuel Sinković naglašava kako su se kroz ovu manifestaciju potrudili očuvati kulturnu baštinu Općine Goričan, a i goste iz Mađarske mirisima tradicionalnog međimurskog doručka vratili su u djetinjstvo.

Prikazom starinskog običaja ručnog branja kukuruza posjetitelji su vraćeni u vremena kada je život na selu izgledao potpuno drugačije nego danas: nije bilo traktora, ni mobitela ni toliko svakodnevnih obaveza.

U videu pogledajte kako je bilo.

sjever.hr/Facebook Emanuel Sinković
05.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.