Now Reading:
Poznati su laureati 52. Varaždinskih baroknih večeri: „Nikad u povijesti festivala nismo imali toliko koncerata ispraćenih ovacijama”
Full Article 3 minutes read

Poznati su laureati 52. Varaždinskih baroknih večeri: „Nikad u povijesti festivala nismo imali toliko koncerata ispraćenih ovacijama”

Kao i svake dosad, i ovogodišnje 52. Varaždinske barokne večeri, barem onaj njihov službeni dio, završile su dodjelom festivalskih nagrada.

Dobitnike nagrada ‘Ivan Lukačić’ i ‘Jurica Murai’ u varaždinskoj Gradskoj vijećnici objavila je Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija u kojem su bili i Tamara Jurkić Sviben, Davor Brđanović, Davor Matačić, Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek.

Ove je godine nagrada ‘Ivan Lukačić’ za muzikološki rad i izvođački domet ansambla dodijeljena Ansamblu Responsorium za koncert Hrvatska glazbena baština, Sancta Maria, Mater Ecclesiae – Marijanski moteti iz opusa Hieronimus Talonusa Polensisa.
I ovoga puta žiri je dodijelio dvije nagrade ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju, a laureati su dirigent Anđelko Igrec za koncert J. S. Bach: Muka po Mateju te Camerati Kilkenny za koncert održan 1. listopada 2022. godine u Dvorcu Trakošćan.

Zdenka Weber istaknula je da je žiri već dokazano dobro društvo koje se usklađuje i brzo dolazi do odluka te da je tako bilo i ove godine. Je li bilo teško odabrati laureate?
-Bilo je puno koncerata, bilo je puno različitih izvedbenih razina i nije bilo teško izabrati najbolje jer su izronili, isplivali, izašli sa svojom kvalitetom – rekla je Weber te podsjetila da nije riječ o financijskim nagradama:

-To su u prvom redu nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što ljudima koji interpretiraju baroknu glazbu može nešto značiti kao biografski podatak.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić nije skrivao oduševljenje, kako dobitnicima nagrada, tako i cijelim festivalom koji, istaknuo je, već desetljećima drži rejting, kontinuitet kvalitete.

Ipak, bila je ovo posebna festivalska godina.

-Imali smo impozantan festival i prekrasnu državu partnera – Republiku Irsku koja nam je prijateljski sklona. S Irskom smo pune četiri godine radili na pripremi programskih odrednica, zato i uspjeh jest fantastičan. Nikad u povijesti Varaždinskih baroknih večeri nismo imali toliko koncerata koji su ispraćeni stajaćim ovacijama – rekao je Bobić.

Gradonačelnik Neven Bosilj kazao je da je oduševljen kvalitetom ovogodišnjeg festivala.
-Zahvaljujem svim izvođačima koji su proteklih dana Varaždin učinili prijestolnicom barokne glazbe – poručio je Bosilj.

Na svečanosti dodjele nagrada predstavljen je i novi nosač zvuka ‘J. S. Bach: Misa u h-molu’, posvećen maestru Vladimiru Kranjčeviću, a vrijedi istaknuti i da će u nedjelju, 9. listopada u varaždinskoj katedrali biti održana svečana misa zahvalnica u povodu završetka 52. Varaždinskih baroknih večeri.

a.kučić/sjever.hr
05.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.