Now Reading:
Nakon već osvojene prestižne nagrade, u Krapinsko-zagorsku županiju mogla bi stići još jedna – ona za najbolji europski projekt u Hrvatskoj
Full Article 2 minutes read

Nakon već osvojene prestižne nagrade, u Krapinsko-zagorsku županiju mogla bi stići još jedna – ona za najbolji europski projekt u Hrvatskoj

Nakon što je europski projekt Baltazar osvojio nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije Regiostars 2021 u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija, u Krapinsko-zagorsku županiju mogla bi stići još jedna – ona za najbolji projekt u Hrvatskoj.

Naime, projekt kojim se svake školske godine pokreće postupak ocjene potrebe za pomoćnikom u nastavi te u skladu s tim pokreće i natječajni postupak za njihovo zapošljavanje, ušao je u finale izbora za najbolji europski projekt, piše Župan.hr.

Prethodni projekti Baltazar provodili su se tijekom jedne školske godine, dok je Baltazar 4 prvi koji se provodio kroz četiri školske godine. Dugogodišnje trajanje projekta Baltazar 4 doprinio je poboljšanju uvjeta za izjednačavanje mogućnosti povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u odgojno-obrazovne ustanove u sredini u kojoj žive, kada je to moguće, upravo kroz kontinuiranu, održivu i učinkovitiju provedbu osiguravanja potrebne podrške u nastavnom kontekstu.

Provedene analize koordinatora u osnovnim i srednjim školama o radu pomoćnika u nastavi, kao i izvješća samih pomoćnika u nastavi za prethodne projekte Baltazar, potkrepljuje primjere dobre prakse upravo u slučaju kada je učenik s teškoćama imao osiguranu višegodišnju podršku istog pomoćnika u nastavi.

Projekt je izravno utjecao na poboljšanje integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovite i posebne osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno–obrazovne ustanove te njihovu uspješniju socijalnu uključenost i emocionalno funkcioniranje.

Prve školske godine projektom je osigurano 55 pomoćnika, odnosno stručnih komunikacijskih posrednika za 55 učenika s poteškoćama u razvoju, sljedeće godine 57, pa 59 i četvrtu godinu 60 za 66 učenika s poteškoćama u razvoju. Kroz modele osiguravanja pomoćnika putem udruga te sufinanciranjem županije i jedinice lokalne samouprave, kroz te četiri školske godine osigurano je dodatnih 175 pomoćnika za 182 učenika s poteškoćama u razvoju.

www.sjever.hr / zupan.hr
03.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.