Now Reading:
Nakon sastanka s ministrom Paladinom – Kolar: Na proljeće počinjemo ozbiljno graditi nove zamjenske objekte na području KZŽ
Full Article 7 minutes read

Nakon sastanka s ministrom Paladinom – Kolar: Na proljeće počinjemo ozbiljno graditi nove zamjenske objekte na području KZŽ

Nakon što je u svibnju održana jubilarna, deseta koordinacija Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a na temu obnove od potresa, u ponedjeljak je na istu tu temu održan sastanak ministra Ivana Paladina sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, načelnikom Gornje Stubice, Jasminom Krizmanićem i načelnikom Marija Bistrice, Josipom Miličkim.

Kako je nakon sastanka objasnio ministar Paladina izvijestio je župana i gradonačelnika te načelnike o novostima vezanim uz obnovu na području Krapinsko – zagorske županije. Istaknuo je kako je do sada uklonjeno desetak objekata, odnosno desetak obiteljskih kuća, a istovremeno su započeli i prvi radovi na konstrukcijskoj obnovi kroz model samoobnove.

– Fond za obnovu je nastavno na donesene odluke s naše strane raspisao natječaj za projektiranje 20 zamjenskih obiteljskih kuća te istovremeno i za izvođenje radova tih 20 kuća. Očekujemo da prvo izvođenje radova na zamjenskim obiteljskim kućama započne u prosincu. Također očekujemo da se vrlo skoro ugovori ukupno 300 uklanjanja obiteljskih kuća na području Grada Zagreba i Krapinsko – zagorske županije, što bi omogućilo da sve kuće koje su za uklanjanje, na ovom području budu uklonjene u narednih mjesec do dva dana – objasnio je ministar dodavši kako Fond ovaj tjedan raspisuje i natječaj za projektiranje 40 konstrukcijskih obnova obiteljskih kuća te nastavno na to, u relativno kratkom roku i natječaj za izvođenje istih tih objekata.

Paladina je najavio i svoja očekivanja, a ta su da do kraja godine krenu radovi na prvih deset objekata od konstrukcijske obnove do prvih gradilišta za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Osobno je nazvao taj plan, odnosno ciljeve ambicioznim.

– Očekujem da i do proljeća iduće godine, ili do kraja proljeća iduće godine, započnemo s gradnjom svih objekata gdje će se graditi zamjenske obiteljske kuće odnosno da to tada svi ti objekti budu isprojektirani i da radovi započnu – najavio je ministar dodajući da je samoobnova važan dio toga plana posebice za konstrukcijski dio obnove. Poručio je onima koji su predali zahtjev za organiziranu obnovu da mogu promijeniti svoju odluku i tražiti novčana sredstva.

– Jako je važno naglasiti izmjene mjera od kraja srpnja za korisnike koji se odluče za samoobnovu gdje sada mogu dobiti predujam za izradu projekta i za 30 posto izvođenja radova. Tako oni mogu započeti projekt bez vlastitih sredstava – pojasnio je Paladina.

Osim toga, podsjetio je Paladina, omogućeno je i dobivanje 20 tisuća kuna za konstrukcijsku obnovu obiteljske kuće, zatim 25 tisuća kuna za gradnju zamjenske obiteljske kuće kroz model samobnove za nadoknadu operativnog troška.

– Zaista mislim da je takav kvalitetan model samoobnove prilika vlasnicima da se uključe, da organiziraju dio poslova i da kroz takav jedan model dodatno ubrzaju obnovu svojih kuća – završio je ministar Paladina.

Župan Kolar naglasio je kako je prošlo puno vremena i da ljudi s pravom mogu biti nezadovoljni s dinamikom obnove, ali i da je napravljen ogroman iskorak i u organizaciji rada samog Ministarstva i Fonda.

– Nakon izmjene programa mjera koji je donesen u kolovozu i na kojem je ministar sa svojim timom morao raditi određeno vrijeme da se steknu uvjeti, a ključna je bila nivelacija cijena, i na terenu su se počele događati konkretne stvari. Pritom govorimo o rušenjima i postupku natječaja za projektiranje i izvođenje radova. Ono što s velikom sigurnošću možemo tvrditi je da će do kraja godine svi objekti na području Krapinsko – zagorske koji moraju biti uklonjeni, biti uklonjeni i danas iz ove perspektive, s obzirom na broj natječaja u tijeku i završeno, možemo reći da ćemo na proljeće početi ozbiljno graditi nove zamjenske objekte na području Krapinsko-zagorske županije. To je odlična vijest i vjerujem da će ljudi, bez obzira koliko bili opravdano frustrirani, to pohvaliti – izjavio je Kolar dodavši kako će se kroz nacionalnu kampanju same obnove koja omogućuje skraćivanje postupka, direktno prezentirati ljudima s područja Gornje i Donje Stubice te Marije Bistrice u sljedećih mjesec dana mjere i postupci.

– Svaki čovjek koji je u bilo kojem postupku zahtjeva, osobno će na kućnu adresu dobiti pozivnicu za taj sastanak kako bi mu se direktno prezentirale mjere i preko izmjene programa objasni na koji način može i sam pridonijeti ubrzanju postupka – pojasnio je.

– Možemo reći da su napravljeni ogromni iskoraci u odnosu na prošlo razdoblje. Ja kao župan očekujem da ovaj vrlo dobar posao koji je napravljen u Ministarstvu i Fondu svi zajedno prenesemo na teren. Što se tiče naše županije, u listopadu, studenom, prosincu su rušenja ovih objekata, a onda od početka godine do proljeća sama izgradnja – poručio je župan Kolar.

Da se radilo o najkonkretnijem sastanku do sada potvrdio je gradonačelnika Donje Stubice Nikola Gospočić.

– Dobili smo podatke da su u samom Ministarstvu i samom Fondu provedeni postupci koji će vrlo brzo uroditi aktivnostima na samim našim stradalim objektima. Ono što je bitno je da smo mi prošli tjedan s geodetima obišli sve kuće označene crvenim naljepnicama na području Donje Stubice, napravljene su geodetske izmjere i uskoro očekujemo rušenje tih kuća. Kao što je ministar najavio, do prosinca bi neke od tih kuća mogle krenuti u novu izgradnju što je zaista ohrabrujući podatak za sve koji skoro tri godine čekaju na povratak svojim kućama – rekao je gradonačelnik Gospočić.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić objasnio je kako je u Gornjoj Stubici do sada uklonjeno šest obiteljskih kuća.

– To je relativno, neću reći ni puno, ni malo, ali u konačnici krenulo se s poslom. Pored potresa koji je kod nas najbitnija tema, teme vezane uz objekte oštećene kao posljedica klizišta su isto bitne i o tome smo također razgovarali. Ministar je rekao da će Ministarstvo konačno naći vremena i prostora i da će se uzeti u obzir i taj problem klizišta. Nadam se da ćemo organizirati sastanak u Ministarstvu oko objekata koji su oštećeni u klizištima prije nekoliko godina u Gornjoj Stubici i na području Krapinsko-zagorske županije – izjavio je Krizmanić.

Što se tiče obnove po pitanju kulturne baštine načelnik Marija Bistrice, Josip Milički rekao je kako je već jedna kapelica obnovljena i otvorena, a pri kraju obnove je i crkva na Lazu.

– Bazilika Majke Božje Bistričke gdje se radi o obnovi pročelja, arkada i vanjskog dijela pokrenuta je ovih dana. Nakon što smo krenuli u izgradnju zamjenske škole na području Laza i nakon što smo dobili ugovore za sanaciju komunalne infrastrukture, napokon imamo lijepe vijesti iz Ministarstva po pitanju obnova obiteljskih kuća. Po ovome što smo danas mogli vidjeti, uistinu su svi zahtjevi već odrađeni, neki su pred samim završetkom i sve to govori da će uskoro krenuti obnova kao i izgradnja i sve ono što je vezano uz sanaciju šteta od potresa – zaključio je načelnik Milički.

www.sjever.hr
03.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.