Now Reading:
LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA I u Čakovcu obilježen početak Dječjeg tjedna, a jednoglasno je izabrana i nova dječja gradonačelnica!
Full Article 3 minutes read

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA I u Čakovcu obilježen početak Dječjeg tjedna, a jednoglasno je izabrana i nova dječja gradonačelnica!

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND).

Uz Međunarodni dan djeteta i u Čakovcu je započeo Dječji tjedan koji traje sve do nedjelje, 9. listopada pod motom “Ljubav djeci prije svega”, a otvorila ga je sjednica Dječjeg Gradskog vijeća koja je ujedno bila i izborna.

U cilju da sve škole u vijeću budu pravedno zastupljene, voditelji dječjih foruma dogovorili su da novu gradonačelnicu ili gradonačelnika svake dvije godine predlaže druga škola, ovog puta red je došao na III. osnovnu školu Čakovec. Tako je u Gradskoj vijećnici za novu dječju gradonačelnicu jednoglasno izabrana Nola Grošević.

Dosadašnji dječji gradonačelnik Čakovca Roan Posavec tom je prigodom zahvalio na dvogodišnjoj uspješnoj suradnji i podnio izvješće o odrađenom u proteklom razdoblju. Naglasio je kako su ostvarili zacrtane ciljeve koji su obuhvaćali nastavak odlične suradnje s Upravom Grada Čakovca, organizirali radionice, upoznali djecu s pravima i obavezama, razmatrali odabrane teme i pitanja važna za život djece u gradu te širili ideje mira, tolerancije i suradnje.

Ujedno su proveli “Projekt Čakovec – grad Zrinskih”, “I životinje su naši prijatelji”, “I ja bih na more” te sudjelovali u Dječjem tjednu, a naglašeno je kako je u siječnju 2022. godine Matija Mozeš ujedno izabran za predstavnika Nacionalnog Eurochild foruma. 

-Mi smo budućnost, očekivanje za svjetlije sutra, također, mi djeca svijeta, simboli smo obećanja i potencijala. Svakom djetetu – sanjam svijet u kojem se možete smijati, plesati, pjevati, učiti, živjeti u miru i biti sretni – citirao je za kraj svog mandata dosadašnji dječji gradonačelnik Malalu Yousafzai, pakistansku učenicu i aktivisticu za prava djece te najmlađu osobu dobitnicu Nobelove nagrade.

Zahvalu na dosadašnjoj suradnji Roanu te želju za nastavkom uspješnog rada u okviru projekta “Grad prijatelj djece” Noli, uputila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te istakla tom prigodom ponos na sve članove vijeća s kojima surađuje na isticanju važnosti poštivanja dječjih prava. 

-Grad Čakovec mnogo radi kako bi vi imali sretno i lijepo djetinjstvo, ali i mogućnosti za bavljenje raznim aktivnostima te prilike za stjecanje novih znanja. Svi zajedno moramo svake godine raditi još više te se zajedno potruditi kako bi sva djeca imala bezbrižno djetinjstvo – rekla je Cividini.

Krug mira okupio čakovečke mališane ispred CZK

Nova gradonačelnica predstavila je Plan i program rada Dječjeg Gradskog vijeća Grada Čakovca za 2022. i 2023. godinu uz najavu sljedeće sjednice zakazane za studeni povodom Međunarodnog dana konvencije o pravim djeteta te se zajedno s gradonačelnicom Cividini pridružila djeci u krugu mira formiranom ispred Centra za kulturu Čakovec. Predsjednica Društva „Naša djeca“ Čakovec i Koordinacijskog odbora akcije „ Grad Čakovec – prijatelj djece“ Gordana Šoltić Siladi tim povodom istakla je kako je zajednička tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna – igra, ali i kako je cilj kruga mira potaknuti djecu da se kreću na otvorenom, zajedno druže, igraju i uče. Uz pjesmu i ples, nastupom su oduševili „Čakovečki mališani“.

U obilježavanje „Dječjeg tjedna 2022.” u Čakovcu uključili su se: Dječje vijeće Grada Čakovca, Čakovečki mališani, Dječji vrtić Cvrčak, Dječji vrtić Cipelica, Dječji vrtić „ Žibeki“, Dječji vrtić Dječja mašta, Dječji vrtić „Prugi i prijatelji“, Osnovna škola Kuršanec, Osnovna škola Ivanovec, 1. osnovna škola, 2. osnovna škola, 3. osnovna škola, Centar za odgoj i obrazovanje i Umjetnička škola Miroslav Magdalenić.

sjever.hr/cakovec.hr
03.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.