Now Reading:
INTENZIVNE PRIPREME ZA EURO Od 15. prosinca velika promjena na bankomatima
Full Article 2 minutes read

INTENZIVNE PRIPREME ZA EURO Od 15. prosinca velika promjena na bankomatima

bankomat

Proizvodnja kovanica eura u Hrvatskoj počela je ljetos, prije otprilike dva mjeseca, i ide prema planu, poručuju iz HNB-a. Do kraja godine bit će otkovane sve količine predviđene za ovu godinu. Te količine će se, između ostalog, iskoristiti za pakiranje u takozvane početne pakete eurokovanica za građane i poslovne subjekte, prenosi index.hr

Građani će te početne pakete moći nabaviti u bankama, FINA-i poštanskim uredima već od 1. prosinca ove godine, tumače u Hrvatskoj narodnoj banci.

Početni paketi eurokovanica za građane bit će pakirani u male plastične vrećice u kojima će biti 33 euro kovanice vrijedne 13.28 eura. Građani će moći nabaviti najviše dvije vrećice po transakciji. Ukupno će za te potrebe biti raspoloživo 1.2 milijuna komada, piše Točka na I.

Za razliku od eurokovanica koje su kuju u Hrvatskoj, novčanice eura posuđuju se od jedne zemlje članice europodručja. Građani će ih moći nabaviti od 1. siječnja – ili na bankomatima ili prilikom zamjene kuna za eure u bankama, poslovnicama FINA-e ili poštanskim uredima.

Prelazak bankomata s kuna na eure bit će postupan. Budući da se u Hrvatskoj intenzivno plaća gotovinom, a potražnja za kunom je naročito intenzivna uoči i tijekom božićnih praznika, nužno je osigurati dovoljan broj bankomata na kojima će građani moći zadovoljiti svoje potrebe za kunskom gotovinom. Zato će se bankomati postupno prilagođavati i konvertirati za isplatu eura. Velik broj bankomata će biti prilagođen da od 1. siječnja 2023. može isplaćivati eure.

Kako građani ne bi morali tražiti bankomate svoje banke, one u kojoj imaju otvoren račun, s bankama je dogovoreno da u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. ne naplaćuju naknade za podizanje gotovine na bankomatima klijentima drugih banaka. Tako će se od 15. do 31. prosinca kune moći podići bez naknade na bilo kojem bankomatu, dok će se od 1. do 15. siječnja na bankomatima bez naknade moći podizati euri, poručuju iz HNB-a.

HUB je izradio detaljan plan prilagodbe bankomata i nema nikakvih naznaka da bi moglo biti nekakvih problema u realizaciji tog plana, poručuju iz HNB-a.

www.sjever.hr
03.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.