Now Reading:
Na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježen Europski Dan jezika
Full Article 2 minutes read

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježen Europski Dan jezika

Na Franjevačko trgu u Varaždinu obilježen je Europski dan jezika, a koji se obilježava svake godine 26.rujna. Cilj obilježavanja je osvijestiti javnost o važnosti učenja jezika, ukazati na višejezičnost i međukulturalno razumijevanje te potaknuti na cjeloživotno učenje jezika.

– Europski dan jezika u ovom obliku na Franjevačkom trgu obilježavamo već 13. godinu zaredom. Okupile su se sveukupno 22 osnovne i srednje škole Varaždinske županije pod motom “Deutsch ist nah”. Naime, slavimo sve jezike, ali posebni naglasak stavljamo na njemački jezik te na taj način djelujemo na motivaciju vezano za učenje njemačkog jezika. Djeca su zajedno sa svojim mentorima izradili različite suvenire koji su vezani za njemačko govorno područje te su na taj način svim prolaznicima usmjerili pozornost na značaj višejezičnosti – rekla je Lea Lesar Dolenc, učiteljica njemačkog jezika u OŠ Vidovec i inicijator ovog projekta.

Podršku ovome projektu dala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

– Jezik je dio naše svakodnevnice, način na koji iznosimo svoja mišljenja i osjećaje. U današnjem svijetu kada su granice otvorenije nego ikad važno je moći sporazumjeti se. Dio smo Europske unije u kojoj imamo više od 20 službenih jezika, a kao europskim građanima poznavanje više jezika postaje jedna od najvažnijih profesionalnih vještina. Zbog toga je važno da svi učimo i upoznajemo se sa stranim jezicima, a njemački jezik, o kojem danas možemo puno toga naučiti iz radova vrijednih učenika, nam je svakako jedan od najbližih – istaknula je zamjenica Zagorec.

U ovogodišnje, 13. po redu obilježavanje, bile su uključene 22 osnovne i srednje škole u organizaciji Europskog kulturnog kruga EKULT – Udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Hrvatske.

U projekt su uključene: IV., VI, V., III., i II. Osnovna škola Varaždin, OŠ Tužno, OŠ Višnjica, OŠ Donja Voća, OŠ Cestica, OŠ Breznički Hum, OŠ Trnovec, OŠ Radovan, OŠ Petrijanec, OŠ “Vladimir Nazor” Sv. Ilija, OŠ Ljubešćica, OŠ Kamenica, OŠ Ivanec, OŠ Maruševec, OŠ, Vidovec, Gospodarska škola, Elektrostrojarska škola i Prva privatna gimnazija Varaždin.

www.sjever.hr
02.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.