Now Reading:
Đurđević o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj: Razlika u plaćama između žena i muškaraca nekad je bila pet, a sada je porasla na 10 posto u korist muškaraca
Full Article 3 minutes read

Đurđević o rodnoj ravnopravnosti u Hrvatskoj: Razlika u plaćama između žena i muškaraca nekad je bila pet, a sada je porasla na 10 posto u korist muškaraca

Predstojnica Katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Zlata Đurđević, gostovala je u Točki na tjedan N1 Televizije.

Upitana što je u Hrvatskoj dobro, a što loše kad je u pitanju rodna ravnopravnost, Đurđević je rekla da nažalost nemamo dobre pokazatelje.

– Hrvatska ima rapidno regresivne tendencije u tom području – rekla je Đurđević, dodavši da je, primjerice, razlika u plaćama između žena i muškaraca nekoć bila pet posto, a sad je porasla na 10 posto u korist muškaraca.

Sveučilište u Zagrebu doprinosi rodnim stereotipima i rodnoj diskriminaciji. Naš bivši rektor, umjesto da smanjuje diskriminacije, on, upravo suprotno, tome doprinosi – rekla je Đurđević, dodavši da je on studenticama, tijekom dodjele diploma, upućivao diskriminirajuće komentare.

– Kad kažemo da nema diskriminacije, to je kao da kažemo da nema korupcije u hrvatskom društvu, iako znamo da je ima – rekla je.

Postoje i zakonska ograničenja, objasnila je profesorica, dodajući da policajac mora znati procijeniti tko je žrtva, a tko agresor, a ne da se uhićuje oboje pa onda dokazuje.

– Među olakotnim okolnostima ima i – obiteljski čovjek. Zamislite, za nekog tko je optužen za obiteljsko nasilje kao olakotna okolnost uzme se to da je obiteljski čovjek. Kad imate toliki broj ubijenih žena i tolike devijacije u sustavu, politika je odgovorna – rekla je Đurđević, dodavši da ipak vidi pozitivne korake u tom smislu.

– Pitanje je kolika je volja samog ministarstva i Vlade da učini nešto, a to nije samo promjena zakona, nego i rad sa sudovima, da dođe do promjene sudske prakse. Mislim da je ovo društvo talac kaznenih postupaka, koji dugo traju – rekla je Đurđević, dodavši da je nedopustivo da se za imovinske prijevare dobije i 20 godina zatvora, a za silovanje uvjetne kazne i da je prosječna zatvorska kazna za to kazneno djelo tri godine.

– Pokazuje se da više vrijedi imovina od života žene – rekla je te dodala da je apsolutno nedopustivo čekati zastare.

– Sama kaznena represija dovodi se u pitanje. Kaznena djela su djela koja narušavaju najveće vrijednosti ovoga društva i društvo je odgovorno da ih efikasno progoni. Ako višestruko vodite kaznene postupke i nakon toga on padne u zastaru, to je apsolutni pad i poraz pravne države. Nije to samo pitanje individualne odgovornosti pojedinih sudaca, nego i sudova – rekla je Đurđević.

Upitana za upisivanje u Ustav prava na izbor, Đurđević je rekla da u Hrvatskoj postoji pravo na pobačaj, koje se ženama ne može oduzeti, jer je ono ustavom zajamčeno. Međutim, praksa pokazuje drukčije. Primjer Mirele Čavajde pokazao je da žene nemaju pravo na pobačaj i to u onom najgorem slučaju, kad je i njihov život u pitanju – rekla je Đurđević, dodavši da je u svim državama nesporno da se pobačaj mora izvršiti kad je život žene u pitanju.

– Pravo na priziv savjesti i pravo na pobačaj nisu dva konfliktna prava. Država mora omogućiti zdravstvenu uslugu ženi, a isto tako, svakom liječniku koji ima priziv savjesti, mora se omogućiti da ga ima. Država je ta koja mora omogućiti i jedno i drugo pravo. Ako nema dovoljan broj liječnika, mora ih zaposliti. Zdravstvene ustanove ne postoje da bi liječnici imali priziv savjesti, nego postoji da bi ženama pružila zdravstvenu uslugu – zaključila je Đurđević.
Foto: screenshot N1 Televizija

www.sjever.hr / N1 Televizija
02.10.2022.

Input your search keywords and press Enter.