Now Reading:
Održana jubilarna 20. Izložba vina Koprivničko – križevačke županije – Veliko zlato i titula Županovog vina pripala vinariji Grudić
Full Article 2 minutes read

Održana jubilarna 20. Izložba vina Koprivničko – križevačke županije – Veliko zlato i titula Županovog vina pripala vinariji Grudić

U prostoru Podravkinog rekreacijskog centra u Koprivnici jučer je održana jubilarna 20. Županijska izložba vina Koprivničko – križevačke županije u sklopu koje su dodijeljene medalje i priznanja za uzorke vina prikupljene na ovogodišnjem ocjenjivanju.

Kako je pojasnila predsjednica Komisije za ocjenjivanje vina Ana-Marija Jagatić Korenika, ove je godine ocijenjen rekordni 51 uzorak, uglavnom berbe 2021., pri čemu su u brojnosti prednjačile graševine. Vinarima je uručena 21 zlatna medalja, 24 srebrne i četiri brončane te jedno priznanje, a među vinima dominirala su ona s područja Đurđevca i Kloštra Podravskog, Koprivnice i okolice, Virja te vinogorja Kalnik.

Koprivničko – križevački župan Darko Koren istaknuo je kako ova izložba ima za cilj promociju vina, vinara i vinorodnih područja županije te je uputio čestitke vinarima.

– Veseli me što je koncept Županovog vina prepoznat kao odličan projekt, koji su mnogi i kopirali, a kroz godine smo značajno napredovali u dizajnu i promociji. Svi mi želimo poboljšati vinsku sliku naše županije i vjerujem da to jako dobro radimo, a posebno posljednjih dvadesetak godina. Naravno, uvijek postoji prostor za napredak, prvenstveno u promociji vina, koje treba povezati s našom tradicionalnom gastronomskom ponudom i industrijom. To je put na kojemu moramo ustrajati – istaknuo je župan.

Uime Podravke obratila se članica Uprave Ljiljana Šapina, koja je pohvalila kvalitetu vina s područja KKŽ te dodala kako su se afirmirala kao jedna od najboljih.

Izložbi je prisustvovao i saborski zastupnik te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je također uputio čestitke vinarima, dodavši kako se mnogo priča o podravsko-prigorskim vinima te kako se cijeni trud i ozbiljan pristup vinara ovoj djelatnosti.

Kao dobitnik titule Županovog vina, okupljenima se obratio Marijan Grudić koji se proizvodnjom vina bavi 21 godinu, napomenuvši kako naša vina mogu konkurirati najboljima u Hrvatskoj te kako ih je potrebno još bolje uklopiti u turističku ponudu.

Podsjetimo, na području županije registrirano je 57 vinara, a 56 vina od 21 proizvođača dobilo je zaštićenu oznaku izvornosti u 2022. godini. Također tu su i dvije vinske ceste, Đurđevačka i Križevci – Kalnik – Orehovec, a registrirano je i deset kušaonica, tri vinotočja/izletišta i 19 ruralnih kuća za odmor gdje je sljubljena ponuda sortnih vina s gastronomskom ponudom Podravine i Prigorja.

www.sjever.hr
30.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.