Now Reading:
“KUŽIŠ NOVE VREĆICE?” Sutra će u Zagrebu zaživjeti novi model odvajanja otpada: Svatko plaća koliko proizvede
Full Article 3 minutes read

“KUŽIŠ NOVE VREĆICE?” Sutra će u Zagrebu zaživjeti novi model odvajanja otpada: Svatko plaća koliko proizvede

Sutra u Zagrebu kreće novi, pravedniji i održiviji model naplate i prikupljanja otpada. Od sutra, svi ćemo miješani komunalni otpad morati odlagati isključivo u službenim ZG vrećicama (dostupne su u više od 500 trgovina diljem Zagreba), napisao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na svom profilu.

Način odvajanja otpada i sustav spremnika ostaje isti – novi model mijenja dvije osnovne stvari: miješani komunalni otpad ćemo morati odlagati u ZG vrećicama, a spremnici će morati biti pod kontrolom (su)vlasnika.

Novi model omogućuje da svaki korisnik plaća samo za količinu miješanog otpada koju proizvede. Zagreb jedini od svih velikih gradova uvodi takav sustav individualizirane naplate.

-Model sa službenim vrećicama odabrali smo jer je pravedan i istovremeno najjeftiniji za Grad Zagreb i Zagrepčane. Modeli koji bi uključivali instalaciju podzemnih spremnika diljem grada i visoke tehnologije, osim što bi njihovo uvođenje trajalo godinama, zahtijevali bi toliko ulaganja da bi to nužno povećalo i cijenu usluge – ističe Tomašević.

Dodaje kako novim modelom žele maknuti što više spremnika s ulica, što je u dobroj mjeri već i napravljeno te potaknuti ljude na što veće odvajanje otpada. To će grad učiniti urednijim i čišćim te omogućiti da se napokon zatvori Jakuševec.

-U povijesnoj jezgri grada postavljat ćemo podzemne spremnike, a dok to ne napravimo, stanovnici centra (koji nemaju uvjete da spremnike sklone s javne površine na vlastitu česticu) miješani otpad mogu odlagati u ZG vrećicama ispred ulaza od 20 do 22 sata, svaki dan osim nedjelje, a odvojeni otpad na zelenim otocima. Van povijesne jezgre, svi suvlasnici koji to mogu, dužni su vratiti spremnike u svoje zgrade ili na svoje čestice, a gdje to nije moguće, Grad izdaje dozvolu za postavljanje tipiziranih bokseva za spremnike na javnu površinu – opisao je.

Je li vaš predstavnik predao zahtjev za postavljanje tipiziranog boksa i u kojoj je zahtjev fazi, možete saznati na: bit.ly/spremniciZG

Koji otpad ide u koji spremnik, gdje su lokacije zelenih otoka te koji raspored odvoza u vašoj ulici, možete saznati u aplikaciji Razvrstaj MojZG: bit.ly/RazvrstajMojZG

– Uvođenje novih modela naplate i prikupljanja otpada ni u jednom europskom gradu nije išlo preko noći. I u Zagrebu će sigurno biti uštimavanja, ali napokon smo krenuli stvarati uredniji sustav u kojem će se sve manje otpada stvarati i odlagati. Vjerujem u Zagrepčanke i Zagrepčane, u ovaj grad, i vjerujem da ga svi želimo učiniti urednijim i zelenijim. Vjerujem da ga zajedno možemo promijeniti nabolje i učiniti ga pravim gradom 21. stoljeća! – zaključio je svoju objavu gradonačelnik.

sjever.hr/Facebook Tomislav Tomašević
30.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.