Now Reading:
Više od 1000 kilometara biciklističke staze kroz jedinstveni riječni krajolik: Europska Amazona ušla u finale izbora za najbolji projekt
Full Article 2 minutes read

Više od 1000 kilometara biciklističke staze kroz jedinstveni riječni krajolik: Europska Amazona ušla u finale izbora za najbolji projekt

Projekt Amazon of Europe Bike Trail Koprivničko-križevačke županije ušao je u finale izbora za najbolji projekt kojeg već treću godinu zaredom provodi portal Župan.hr u suradnji s Hanza Medijom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ovim projektom Koprivničko-križevačka županija uložila je u nerazvijene turističke krajeve, stvoren je novi turistički proizvod na kontinentu i ponuda aktivnog odmora na tržištu Europske unije. Uključili su se lokalni iznajmljivači i dionici te je razvijena turistička ponuda bazirana na prirodnoj i kulturnoj baštini.

Amazon of Europe Bike Trail projekt je kojeg je u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji predložila u izbor za najbolji EU projekt PORA – Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Projekt se je provodio od lipnja 2018. godine do listopada 2021. godine, a ukupna mu je vrijednost projekta 1,3 milijuna kuna.

Biciklistička staza Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail) prolazi uz Muru, Dravu i Dunav te 1 je podijeljena u dvije staze – Sjevernu (550 km) i Južnu (700 km) – duž kojih se nalaze brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Svaka staza, podijeljena je u dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj, ukupno 27 dnevnih etapa, piše Župan.hr.

Biciklističke staze opremljene su zajednički dizajniranom infrastrukturom, što rezultira s više od 1000 kilometara zajedničke biciklističke staze uz obje strane Mure, Drave i Dunava.

Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku, a završava u mađarskom gradu Mohaču. Ruta bicikliste vodi kroz prekrasne krajolike netaknute prirode i pruža im uživanje u lokalnom gostoprimstvu, ugostiteljskoj ponudi i enogastronomiji kontinentalnog dijela Hrvatske i uključenih regija.

Aktivnim odmorom na ovoj stazi, turisti izravno podržavaju zaštitu prirode te očuvanje ugroženih vrsta i njihovih staništa. Biciklistička avantura vodi ih kroz svjetski poznata zaštićena područja, koja su dom rijetkih vrsta poput orla štekavca i crne rode.

Biciklistička staza „Amazon of Europe Bike Trail“ nalazi se na području UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koja je obilježena i na kojoj je postavljena signalizacija, te info table i odmorišta sa setovima za popravak bicikala.

www.sjever.hr / zupan.hr
29.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.